Noul ministru al Economiei, declarație surprinzătoare despre Praid: Mirosul meu este că n-au interes să rezolve

Politic   
Noul ministru al Economiei, declarație surprinzătoare despre Praid: Mirosul meu este că n-au interes să rezolve

Sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Noul ministru al Economiei, Radu Miruță, susține că nu a văzut o preocupare din partea conducerii SALROM în ceea ce privește rezolvarea problemei de la Praid.

El arată că în prezent există riscul ca mina să se prăbușească și să se transforme în lac.

Urmărește-ne și pe Google News

'Mirosul meu, la ce se întâmplă la Praid, este că n-au interes să rezolve problema acolo. (...) Ce observ eu este că nu e o preocupare din partea directorului companiei Salrom ca firma care face lucrările acolo să fie în grafic.

Reducere drastică a numărului și indemnizațiilor membrilor Comitetului interministerial al Exim. Bolojan a vorbit anterior de eliminarea sinecurilor, dând ca exemplu Exim CITEȘTE ȘI Reducere drastică a numărului și indemnizațiilor membrilor Comitetului interministerial al Exim. Bolojan a vorbit anterior de eliminarea sinecurilor, dând ca exemplu Exim

Eu am o observare zilnică a situației. Pe data de 1 iulie, noi am cerut un grafic de lucrări și ei și-au asumat graficul. Ei spun că pe 1 iulie, conform graficului, se va rezolva problema, adică toată apa va trece pe tuburi, nu mai trece pe acolo, aia va seca pe 600 metri, va dispărea cauza.

Toată apa nu mai curge pe albie, intră pe niște tuburi plastice, metalice și atunci pe unde se eroda înainte nu va mai avea ce să erodeze. Convingerea mea este că ei nu vor respecta asta', a declarat, la Prima TV, Radu Miruță.

Întrebat dacă există riscul ca mina să se prăbușească, ministrul Economiei a răspuns: 'Posibil, da. Să se transforme într-un lac'.

Acesta a precizat că deși au fost acordați în regim de urgență 36 de milioane de lei pentru 'bypasarea pârâului', problema încă nu a fost rezolvată, iar dacă lucrul acesta nu se va întâmpla, conform graficului, până pe 1 iulie, 'vor fi consecințe'.

'Am analizat astăzi dacă merită o procedură din asta agresivă de reziliere, însă dacă întârzierea va fi de două-trei zile, vom vedea. Dacă reziliezi în momentul în care suntem astăzi, până aduci altă firmă, până își duce utilajele acolo, s-ar putea să întârziem foarte mult. Eu îi spun foarte ferm: dacă pe întâi nu se va rezolva, vor fi consecințe.

ULTIMA ORĂ Alimente încă la același preț. O nouă prelungire a limitării adaosului comercial la alimentele de bază CONFIRMARE CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Alimente încă la același preț. O nouă prelungire a limitării adaosului comercial la alimentele de bază CONFIRMARE

Nu se poate să te joci, îți alegi firma pe care vei tu, ai capacitatea să gestionezi ce vrei tu acolo și la final iei în bătaie de joc? Să se întâmple o dată asta este ghinion plus incompetență. Să se întâmple a doua oară este doar incompetență', a subliniat șeful de la Economie.

Miruță a mai fost întrebat cum este posibil ca într-o perioadă în care se vorbește despre reduceri de costuri, șeful Consiliului de Administrație și Consiliul de Administrație de la Fabrica de Pulberi să își mărească de 12 ori indemnizația, ministrul a afirmat: 'Cu nesimțire și cu acordul ministrului'.

'Procedura este: Consiliul de Administrație propune să-și mărească singur beneficiile, AMEPIP spune că e în cadrul legal pentru că e un interval în care se poate întâmpla asta, dar ei și le-au dus la maxim. Și ministrul spune că este de acord. În sens invers este mai greu. Adică eu nu pot să iau procedura să spun că aveți prea mult, vă tai. Dacă vreți să vi le măriți, pot să spun că nu. Însă eu am aterizat în povestea asta după ce ei au avut grijă să rezolve înainte toate lucrurile astea. Am dat o dispoziție internă de a identifica orice fir de păr prin care treaba asta se poate întâmpla și în sens invers.

Tichet de la stat de 50 lei, pe 9 luni, către unele persoane pentru a-și plăti factura la energie după eliminarea plafonării prețurilor CONFIRMARE CITEȘTE ȘI Tichet de la stat de 50 lei, pe 9 luni, către unele persoane pentru a-și plăti factura la energie după eliminarea plafonării prețurilor CONFIRMARE

Dacă nu se va putea prin act administrativ, din perspectiva mea, ordin de ministru, vom iniția modificarea legii astfel încât să se plafoneze aceste lucruri la două-trei salarii minime în funcție de performanța companiei. Unele sunt pe câștig, unele sunt pe pierderi (...) Nu vor rămâne așa, visul lor a durat puțin', a adăugat ministrul Economiei, conform Agerpres.

Cu puțin înainte de predarea mandatului, fostul ministru al Economiei, Bogdan Ivan, a efectuat o vizită pe șantierul lucrărilor care se desfășoară la Praid și a declarat că a cerut transparentizarea graficului zilnic de lucrări și ca ritmul de derulare să fie atent monitorizat, iar dacă termenele nu sunt respectate, se vor aplica penalizări și contractul va fi reziliat.

'Am făcut o vizită de lucru oarecum inopinată pe șantierul lucrărilor de la Salina Praid. Am constatat faptul că acele pompe care preiau apa dulce din amonte și o deversează în aval, pentru a sprijini foarte mult activitatea de construcție în această perioadă, funcționează foarte bine și vreau să mulțumesc celor de la IGSU și de la ANAR pentru faptul că au lucrat exemplar, inclusiv în timpul weekend-ului, pentru acest lucru, care este foarte util. De asemenea, am verificat graficul lucrărilor, am cerut o transparentizare totală a graficului zilnic, cu raport de progres din partea constructorului, care să fie făcute și publice. (...) În situația în care nu-și vor respecta graficele asumate, vor avea parte de penalizări și de rezilierea contactului. Am stabilit ca un termen de 48 de ore, dacă nu-și respectp termenul și ce și-au asumat, vor fi acasă și va fi găsită o altă companie care să poată să se țină într-un termen acelerat de aceste lucrări', a spus atunci Bogdan Ivan.

România, cea mai mare creștere din UE a costului cu mâna de lucru CITEȘTE ȘI România, cea mai mare creștere din UE a costului cu mâna de lucru

El a menționat că un secretar de stat de la Ministerul Economiei, care se află la fața locului, se va ocupa să aducă și la cunoștința comunității din Praid care este stadiul lucrărilor de intervenție care se fac în zonă.

Bogdan Ivan a mai menționat că pe șantier se lucrează sincronizat și toate lucrările se fac doar cu avizul experților.

'La nivel al șantierului, atât ANAR-ul, cât și colegii mei de la Salrom, cât și constructorul lucrează într-o formă sincronizată, nu se face nimic decât cu acordul și aviziul experților, iar la nivel guvernamental avem o sincronizare perfectă cu premierul Cătălin Predoiu, cu Raed Arafat, cu Mircea Fechet, colegul meu, ministrul Mediului, pentru a ne asigura că tot ce este în subordinea noastră se întâmplă întocmai și la timp. Cine nu are capacitatea să țină ritmul, pleacă acasă și vom găsi pe altcineva', a afirmat ministrul Bogdan Ivan.

Acesta a mai spus că reprezentanții Ministerului Mediului, împreună cu autoritățile locale și județene îi vor consilia pe cei 200 de agenți economici din industria ospitalității afectați de închiderea salinei Praid, în legătură cu documentele necesare, pentru punerea în aplicare a schemelor de ajutor destinate acestora.

ULTIMA ORĂ Tabloul de El Greco, fost în Colecția Regală și revendicat inclusiv de Paul de România, va fi oprit de la vânzare de Christie\'s New York până ce procesul deschis de Guvernul României va fi încheiat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Tabloul de El Greco, fost în Colecția Regală și revendicat inclusiv de Paul de România, va fi oprit de la vânzare de Christie's New York până ce procesul deschis de Guvernul României va fi încheiat

Bogdan Ivan a reamintit faptul că în această săptămână așteaptă analiza de risc pe care a cerut-o de la toate companiile din subordinea Ministerului Economiei care au activitate minieră.

'Am făcut o solicitare acum două săptămâni, aproximativ, către toate companiile de subordinea Ministerului Economiei, care au activitate minieră, inclusiv Salrom, cu o analiză de risc asupra potențialului de a afecta patrimoniul companiei, cum s-a întâmplat aici, la Praid, și în același timp de a avea un impact negativ asupra comunității. Și aștept acea analiză de risc care trebuie să fie gata în cursul acestei săptămâni din partea tuturor, pentru a avea o viziune clară asupra întregii Românii, asupra întregul ecosistem de companii miniere, cât ne costă, cine ce trebuie să facă pentru ca situații de acest gen să fie preîntâmpinate. Nu mai vreau ca statul să vină să reacționeze în al 13-lea ceas, după ce oamenii care sunt plătiți, și nu puțin, timp de ani sau zeci de ani de zile, trebuiau să facă lucruri pe care nu le-au făcut la timp', a spus Bogdan Ivan.

Prezent la declarația de presă, Ervin Luci, director la Apele Române, a arătat de 48 de ore sunt în funcțiune opt din cele 16 pompe montate în zona Praid, care fac ca apele pârâului Ocna să nu treacă prin zona de sare, fiind preluată și apa din perimetrul unde lucrează constructorul.

Marea Britanie a numit pentru prima dată o femeie la conducerea MI6 CITEȘTE ȘI Marea Britanie a numit pentru prima dată o femeie la conducerea MI6

Acesta a mai precizat că și aproape tot debitul pârâului Corund este preluat din amonte și transvazat în aval, motiv pentru care salinitatea apei este în scădere.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul economiei
bogdan ivan
praid