Peste 800 de oficiali occidentali au semnat o scrisoare critică la adresa politicii față de Israel și Gaza și cer încetarea focului - CNN

Profit.ro
Profit.ro
scris 3 feb 2024

Peste 800 de oficiali din Statele Unite și Europa au semnat o declarație conținând critici usturătoare la adresa politicii occidentale față de Israel și Gaza, acuzând guvernele lor de posibilă complicitate la crime de război, transmite CNN, citat de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Într-o declarație obținută de CNN, oficialii spun că există un „risc plauzibil ca politicile guvernelor noastre să contribuie la încălcări grave ale dreptului internațional umanitar, crime de război și chiar epurare etnică sau genocid”.

Ei își acuză guvernele că nu reușesc să păstreze în cazul Israelului aceleași standarde pe care le aplică în cazul altor țări, ceea ce le fragilizează propriul „statut moral” în lume.

Printre aceștia se numără aproximativ 80 de oficiali și diplomați americani, a declarat o sursă pentru CNN.

ANALIZĂ Cu cât ar scumpi viața românilor noua taxă pe carbon recomandată de FMI și prevăzută deja de legislația UE CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Cu cât ar scumpi viața românilor noua taxă pe carbon recomandată de FMI și prevăzută deja de legislația UE

Într-o manifestare fără precedent de disidență coordonată de când a început războiul Israelului împotriva Hamas, în urmă cu aproape patru luni, semnatarii cer guvernelor lor să „folosească toate pârghiile” pentru a asigura o încetare a focului și să nu mai spună că există „o rațiune strategică și justificabilă în spatele operațiunii israeliene”.

Scrisoarea, transmisă vineri, vine la o săptămână după ce Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a considerat „plauzibilă” afirmația Africii de Sud conform căreia Israelul comite un genocid în Gaza și a ordonat Israelului „să ia toate măsurile” pentru a limita decesele și distrugerile cauzate de campania sa militară, să prevină și să pedepsească incitarea la genocid și să asigure accesul la ajutorul umanitar.

Declarația „arată profunzimea preocupărilor și indignării și ororile la care cu toții suntem martori”, a declarat vineri pentru CNN un oficial american cu o experiență de peste 25 de ani, care a semnat scrisoarea.

Oficialul american a declarat pentru CNN că semnatarii au fost motivați de experiența lor comună de a-și vedea preocupările ignorate de guvernele lor.

Oficialul a adăugat că decizia CIJ de a audia un caz de genocid depus împotriva Israelului a fost o validare pentru preocupările autorilor. Israelul a negat cu fermitate acuzațiile de genocid din Gaza.

„Ceea ce era cu adevărat important pentru cei din partea SUA a fost  să ne dăm mâna cu oamenii din Europa care cred că guvernele lor urmează exemplul SUA și se simt constrânși de aceasta”, a spus oficialul. „Așa că am crezut că este important ca oficialii americani să continue să-și facă cunoscute preocupările cu privire la politica guvernamentală în acest sens”.

Declarația, care nu enumeră semnatarii, precizează că a fost „coordonată” de funcționari publici din instituțiile Uniunii Europene, Țările de Jos și Statele Unite, și susținută de funcționari publici din Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Italia. , Spania, Suedia, Elveția și Regatul Unit.

În pofida faptului că nu sunt enumerați autorii, oficialul american a declarat pentru CNN că mulți colegi se temeau să nu-și piardă locurile de muncă.

CNN a cerut Departamentului de Stat al SUA, Uniunii Europene și Ministerului de Externe olandez un comentariu referitor la declarație. CNN a contactat, de asemenea, guvernul israelian pentru un punct de vedere.

Un înalt funcționar britanic a declarat pentru CNN referitor la scrisoare: „Simțim că politicienii au răspuns la situația în derulare, evidențiată de cuvintele ministrului de externe în această săptămână”.

Ministerul olandez de Externe, într-o declarație pentru CNN, a transmis că, deși funcționarii publici au dreptul la libertatea de exprimare, aceștia sunt supuși unor limitări conform legislației olandeze.

„Este firesc ca dezbaterea în societate despre conflictul dintre Israel și Hamas să existe și în cadrul ministerului nostru. Considerăm că ar trebui să existe spațiu pentru această dezbatere și încurajăm personalul să intre în dialoguri pe plan intern. Și aceste dialoguri au loc”, a fost mesajul.

„Suntem obligați să facem tot ce ne stă în putere”
În scrisoare, oficialii spun că au exprimat preocupări în interiorul guvernelor și instituțiilor lor, dar preocupările lor profesionale au fost adesea anulate „de considerente politice și ideologice”.

„Suntem obligați să facem tot ce ne stă în putere în numele țărilor noastre și al nostru pentru a nu fi complici la una dintre cele mai grave catastrofe umane din acest secol”, scriu ei.

Politicile Israelului, susțin ei, sunt contraproductive pentru propriile sale obiective de securitate națională.

„Operațiunile militare ale Israelului au ignorat toată expertiza importantă în combaterea terorismului dobândită de la 11 septembrie; iar operațiunea nu a contribuit la obiectivul Israelului de a învinge Hamas și, în schimb, a accentuat reacția Hamas, Hezbollah și a altor actori negativi.”

Ei spun că sprijinul occidental pentru Israel a venit „fără condiții reale sau responsabilitate”.

„Politicile actuale ale guvernelor noastre le slăbesc statutul moral și le subminează capacitatea de a susține libertatea, justiția și drepturile omului la nivel global și slăbesc eforturile noastre de a  reuni sprijinul internațional pentru Ucraina și de a contracara acțiunile maligne ale Rusiei, Chinei și Iranului”, au afirmat ei.

În cele din urmă, solicită guvernelor lor „să dezvolte o strategie pentru pace durabilă care să includă un stat palestinian sigur și garanții pentru securitatea Israelului, astfel încât un atac precum 7 octombrie și o ofensivă asupra Fâșiei Gaza să nu se mai repete”.

viewscnt
Afla mai multe despre
razboi gaza
petitie
crime de razboi
israel