Premierul Mihai Tudose a rămas fără sprijin politic și a demisionat

Premierul Mihai Tudose a rămas fără sprijin politic și a demisionat
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 15 ian 2018

Mihai Tudose a rămas fără sprijinul politic al PSD pentru a conduce Guvernul, acesta anunțându-și demisia din postul de prim-ministru, afirmă surse din partid.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

UPDATE ora 21.40 Informația a fost confirmată de Tudose, care a precizat că Paul Stănescu, vicepremier și ministru al Dezvoltării, va prelua interimatul la conducerea Guvernului, până la învestirea unui nou prim-ministru.

"Îmi reproșez că nu am inaugurat mai mulți kilometri de autostradă, mai multe spitale...dar vom mai vorbi", a spus Tudose.

UPDATE ora 22.44 Guvernul anunță că Mihai Tudose și a înaintat demisia din funcția de prim-ministru, urmând ca, potrivit legii de organizare și funcționare a Guvernului, sa fie transmisă Administratiei Prezidențiale, în cursul zilei de marți, o adresa oficială în acest sens. Conform procedurilor, președintele României, Klaus Iohannis, va lua act de demisia din funcție a prim-ministrului Mihai Tudose și va emite decretul de vacantare a postului, precum și decretul de numire a unui alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului pana la formarea noului Guvern. Ambele decrete prezidențiale vor intra în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la rândul, său că decizia de retragere a sprijinului politic a fost luată cu 60 de voturi pentru, 4 împotrivă și 4 abțineri.

EXCLUSIV Fiscul cere 100 milioane lei de la peste 300.000 de români, printre care avocați și contabili. Un nou val de decizii de impunere, așteptat și în acest an CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fiscul cere 100 milioane lei de la peste 300.000 de români, printre care avocați și contabili. Un nou val de decizii de impunere, așteptat și în acest an

Dragnea a arătat că membrii conducerii PSD i-au reproșat lui Mihai Tudose faptul că nu a făcut un bilanț de guvernare pe anul 2017 și nu a prezentat la început de an mpsuri pentru 2018, dar în special faptul că avut ieșiri publice, la televiziuni, împotriva altor colegi de guvern și partid. Declarațiile premierului l-au vizat pe ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, dar, potrivit lui Dragnea, membrii PSD i-au reproșat lui Tudose și declarațiile publice la adresa foștilor miniștri Sevil Shhaideh și Rovana Plumb.

Cele două sunt acuzate de procurorii DNA de trecerea, considerată ilegală, în 2013, a unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare), situate în albia minoră a Dunării, din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Fostul premier Victor Ponta a afirmat că, în perioada în care era prim-ministru, liderul PSD Liviu Dragnea i-a solicitat să treacă Lacul Belina în proprietatea Consiliului Județean Teleorman, precizând că nu a știut că lacul a ajuns în proprietatea firmei Tel Drum și că acest lucru l-a aflat din presă. 

Dragnea a mai declarat că, de altfel, i-a avertizat pe unii miniștri că ”au plimbat minciuna” dintr-o parte în alte și că ”nu va mai tolera” astfel de lucruri. Șeful PSD a comentat și faptul că unii lideri PSD au transmis scrisori și puncte de vedere publice, subliniind că problemele ridicate de aceștia trebuie discutate mai întâi în partid.

UPDATE EXCLUSIV Gabriela Firea a uitat să oblige taximetriștii să accepte plăți cu cardul și să nu refuze curse, așa cum a promis. Noile reguli scot însă din joc concurența de la Uber și Clever Taxi CITEȘTE ȘI UPDATE EXCLUSIV Gabriela Firea a uitat să oblige taximetriștii să accepte plăți cu cardul și să nu refuze curse, așa cum a promis. Noile reguli scot însă din joc concurența de la Uber și Clever Taxi

Liviu Dragnea a recunoscut, însă, că ”are mână proastă” la nominalizarea premierilor și a arătat că PSD se va reuni marți din nou pentru nominalizarea unui al treilea premier PSD. Dragnea a spus că el nu va mai face nicio propunere și și-a exprimat speranța că președintele Iohannis va respecta ca și până acum Constituția și va nominaliza candidatul majorității parlamentare.

Demisia premierului atrage demisia întregului Cabinet, al doilea Guvern PSD-ALDE într-un an.

Retragerea sprijinului pentru Mihai Tudose vine după ce acesta a declarat că nu mai poate lucra cu ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, unul din liderii de partid apropiați șefului PSD, Liviu Dragnea. Tudose a arătat că Dan l-a mințit în cazul anchetei polițistului acuzat de pedofilie.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Raportul înmânat de șeful Poliției premierului Tudose. Șeful Poliției Capitalei a demisionat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Raportul înmânat de șeful Poliției premierului Tudose. Șeful Poliției Capitalei a demisionat

Cabinetul Tudose a fost instalat pe 29 iunie anul trecut, fiind al doilea Executiv susținut de social-democrați și liberal-democrați (ALDE), după ce PSD a intrat în istorie ca primul partid care și-a dat jos propriul guvern prin moțiune de cenzură votată în Parlament.

Spre deosebire de Mihai Tudose, fostul premier Sorin Grindeanu a refuzat să demisioneze după ce PSD i-a retras sprijinul politic. Ulterior, deși a dus un război dur al declarațiilor politice împotriva liderului PSD Liviu Dragnea, Grindeanu a fost numit la conducerea Autorității de Reglementare în Comunicații (ANCOM)

Mâine vine la București, în premieră, prim-ministrul Japoniei, având programată o întâlnire și cu Tudose, proaspăt demisionar.

viewscnt
Afla mai multe despre
mihai tudose
demisie