Rareș Bogdan: PNL nu va fi de acord cu majorări de taxe și impozite, putem discuta despre scoaterea unor facilități

Rareș Bogdan: PNL nu va fi de acord cu majorări de taxe și impozite, putem discuta despre scoaterea unor facilități
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 iul 2023

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat că PNL nu va fi de acord cu majorări de taxe și impozite, dar că pot discuta despre scoaterea unor facilități. Trebuie să avem o administrație mai suplă, a mai afirmat eurodeputatul, el dând și exemplul viciilor, precum mpozitarea încă redusă la păcănele sau TVA redus la băuturile carbogazoase.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

”PNL nu dorește introducerea niciunei taxe noi. Este o promisiune făcută de această coaliție, cum ne-a reamintit și președintele României, că nu va introduce taxe noi ci din contră, această coaliție care a fost construită cum a fost construită nu trebuie să facă altceva decât reforme, absorbirea banilor din PNRR și a banilor europeni. În niciun caz să vină, din cauza unei proiecții bugetare făcute prost de către fostul ministru al Finanțelor, care martori sunt 13 persoane că a fost sub tirul întrebărilor, inclusiv ale mele, dacă construcția pe care a făcut-o este sustenabilă și dacă încasările bugetare pe care se bazează sunt reale și sau s-au dovedit o construcție greșită, trebuie să răspundă pentru ce s-a întâmplat în lunile ianurie, februarie și de ce s-a ajuns ca în luna iulie să vorbim de majorări de taxe, de impozite”, a spus Rareș Bogdan în emisiunea Proiect de țară: România, de la Prima News.

EXCLUSIV Guvernul a ajuns la o înțelegere informală cu Bruxelles-ul să nu piardă bani UE pentru depășirea țintei de deficit în 2023 și 2024. Dar trebuie să crească taxe CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul a ajuns la o înțelegere informală cu Bruxelles-ul să nu piardă bani UE pentru depășirea țintei de deficit în 2023 și 2024. Dar trebuie să crească taxe

El a explicat că ”sunt două viziuni, o viziune care spune că statul trebuie să rămână gras și toți cei care lucrează la trebuie să fie de neatins, ba dacă se poate să mai primească niște privilegii și presiunea să fie numai pe mediul privat, pe companiile private”.

”PNL nu va fi de acord cu majorări de taxe și impozite, putem discuta despre scoaterea unor facilități, putem discuta despre eficientizare și aici mă refer la reducerea unor poziții, ca de exemplu 11 direcții diferite care se ocupau de persoanele vulnerabile (..) cum nu cred că funcționarii publici din înalta administrație sunt conștiincioși cu toții, așa cum cred că sunt și oameni conștiicioși, foarte buni, indiferent că sunt la stat sau la privat. Trebuie să eficientizăm, să avem o administrație mai suplă, cum s-a făcut în Franța sau Italia și noi, aici, să încercăm să facem niște chestiuni legate de eficientizare, de reducere a aparatului ultra stufos bugetar de la nivel central”, a arătat prim-vicepreședintele PNL.

El a arătat că ”dacă negociem cum trebuie și dacă te duci cu argumentele necedare sunt convins că poți obține o creștere a țintei de deficit”.

”Trebuie să fim foarte atenți să aducem banii din PNRR, dacă îi aducem să îi și folosim, nu să îi ținem în conturile BNR și să nu devenim un stat care să sperqim investitorii și nici să atacăm proproietatea privată pentru că, în momentul în care se discută în spațiul public despre un impozit de 1%, pentru proprietăți cumulate care depășesc 500.000 de euro, este o problemă serioasă”, a explicat Rareș Bogdan.

El a mai afirmat că ”în momentul în care discuți despre o impozitare a veniturilor peste cel al președintelui este o chestiune de viziune greșită cu privire la modul înn care încercăm să aducem banii la buget”.

Om de afaceri maghiar și-a deschis un aeroport în Ținutul Secuiesc CITEȘTE ȘI Om de afaceri maghiar și-a deschis un aeroport în Ținutul Secuiesc

”Dacă ne gândim să reducem plafonul la microîntreprinderi tbrebuiesă ne gândim că afectăm 380.000 aproape 400.000 de microîntreprinderi și acest lucru este inacceptabil, deja a fost scăzut de la 1 milion la 500.000. (..) Am scăzut impozitul pe dividente, nu cred că este momentul să ducem lumea în zona gri, sau să își ascundă profiturile”, a precizat Rareș Bogdan.

”Să ne uităm puțin la vicii și să ne gândim că nu putem să punem jugul, biciul doar pe zona privată care a suportat un sistem bancar deficitar care trebuie să împrumute statul în defavoarea privatului. Noi avem un sistem bancar românesc care împărumută într-o veselie statul român pentru că statul român plătește niște dobânzi extrem de mari și sigurabța este totală. Aici trebuie să intervină domnul Mugur Isărescu și BNR care să reglaze lucrurile pentru că este stagnată piața. Nu cred că atunci când te gândești să iei facilități de la constructori, să te gândești în același moment, să le crești și salariul minim pe economie la 4.500 de lei. Asta e culmea, le iei cu o mână și după aia le mai dai și o palmă”, a mai subliniat prim-vicepreședintele PNL.

Europarlamentarul s-a referit și la măsurile care ar putea fi luate.

”Trebuie să ne uităm la eliminarea unor facilități. Există TVA la băuturi carbogazoase, de ce să plătească, sunt și nocive, TVA scăzut? De ce să am o impozitare încă redusă la păcănele, care distrug vieți, destine?”, a explicat Rareș Bogdan.

Prim-vicepreședintele PNL a continuat: ”Trebuie să ne uităm la concesiuni și redevențe, care sunt cele mai mici din Europa, la concesiuni, la marile suprafețe agricole unde statul încasează foarte puțin și 7 din 10 proprietari din România în momentul de față sunt țările arabe nu cetățeni români, trebuie să ne uităm la concesiunile din Marea Neagră, la cele de gaze, de sare, de unde putem încasa mai mutl, de unde putem impozita, la profiturile Transagaz, Electrica, Romgaz,  la taxele portuare. Avem la ce să ne uităm.  Venim cu un model care să nu afecteze capitalul românesc  privat. (..) Nu poți în sezon estival să afectezi  HORECA, pentru că în momentul în care ești în plin sezon estival, majorezi taxele, se va resimți în buzunarele consumatorilor”, a mai spus Rareș Bogdan. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rareș bogdan
pnl