Reuters: Guvernul de la Kiev a anunțat Casa Albă că vrea să îl demită pe Zalujni. SUA nu se opune

Reuters: Guvernul de la Kiev a anunțat Casa Albă că vrea să îl demită pe Zalujni. SUA nu se opune
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 feb 2024

Guvernul ucrainean a informat Casa Albă că intenționează să îl demită pe comandantul armatei, generalul Valeri Zalujni, au declarat vineri două surse bine informate citate de Reuters. Măsura împotriva lui Zalujni, care a intrat în conflict cu președintele Volodimir Zelenski în legătură cu strategia militară și cu alte probleme, vine în urma contraofensivei ucrainene de anul trecut, care nu a reușit să recupereze porțiuni semnificative din teritoriul acaparat de Rusia prin agresiune.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

O sursă apropiată de biroul lui Zelenski a declarat că cei doi nu sunt de acord nici în privința unei noi campanii de mobilizare militară, președintele opunându-se propunerii lui Zalujni de a chema 500.000 de soldați noi.

Cu toate acestea, sursa a adăugat că procesul de demitere a lui Zalujni din funcția de comandant-șef al forțelor armate ucrainene a fost suspendat pentru moment, în timp ce oficialii analizează cine ar trebui să fie înlocuitorul său.

Prețurile petrolului au scăzut cu aproximativ 2% și au înregistrat pierderi pe ansamblul săptămânii CITEȘTE ȘI Prețurile petrolului au scăzut cu aproximativ 2% și au înregistrat pierderi pe ansamblul săptămânii

O a doua sursă bine informată a declarat că Casa Albă nu și-a exprimat o poziție într-un fel sau altul cu privire la planul de înlocuire a lui Zalujni. "Aș dori să subliniez că răspunsul Casei Albe a fost că nu am sprijinit sau obiectat la decizia lor suverană", a declarat sursa. "Casa Albă a transmis că este de competența Ucrainei să ia propriile decizii suverane cu privire la personalul său", a insistat sursa.

Ziarul The Washington Post a fost primul care a relatat că Ucraina a informat Casa Albă despre planul de demitere a lui Zalujni.

Oficialii americani au transmis Ucrainei că nu se opun concedierii lui Zalujni, a precizat sursa apropiată biroului președintelui ucrainean. "SUA sunt de acord ca Ucraina să-l demită", a declarat sursa.

Nu au existat detalii cu privire la calendarul planului. "În acest moment, ambele părți (președintele și generalul) au luat o pauză pentru a determina cum va arăta viitorul, iar deocamdată statu quo-ul va rămâne până la noi ordine", a declarat sursa.

viewscnt
Afla mai multe despre
razvoi ucraina
zelenski
zalujni demitere