România vrea să cumpere sisteme portabile de rachete antiaeriene de miliarde de lei

România vrea să cumpere sisteme portabile de rachete antiaeriene de miliarde de lei

Inquam Photos / George Calin

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 20 aug 2022

Ministerul Apărării Naționale (MApN), prin Compania Națională Romtehnica, vrea să achiziționeze minimum 115 și maximum 231 de sisteme portabile de rachete antiaeriene cu rază foarte scurtă de acțiune (MANPAD), relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Valoarea totală a achiziției este estimată la 3,31 miliarde lei (677,29 milioane euro) plus TVA.

Ministrul Digitalizării: Semnez munți de documente pe hârtie. Sunt întrebat zilnic: când scăpăm de dosarul cu șină? CITEȘTE ȘI Ministrul Digitalizării: Semnez munți de documente pe hârtie. Sunt întrebat zilnic: când scăpăm de dosarul cu șină?

Dacă va cumpăra numărul maxim de 231 de astfel de sisteme, MApN va mai achiziționa echipamente auxiliare constând în 87 de sisteme pentru antrenament, 19 stații mobile pentru verificări, 23 de echipamente auxiliare pentru detectare defecte, 66 de seturi de echipamente mentenanță de nivel luptă, 20 de seturi de echipamente mentenanță de nivel intermediar, 87 de seturi materiale didactice, un simulator instruire instituțională, 10 rachete testare operațională, 148 interfețe C2, un set de materiale didactice pentru instruire instituționalizată și pachet de suport logistic.

Autoritatea contractantă preconizează că vor exista 10 ofertanți, iar ″dacă sunt mai mult de 10 candidaturi admisibile, se selectează primele 10 candidaturi din clasamentul stabilit în ordinea descrescătoare a cifrei privind livrările de produse similare în ultimii 5 ani anterior datei limită de depunere a candidaturilor (cifra privind livrările de produse similare cea mai mare va fi pe locul I în clasament)″, se menționează în documentația de atribuire.

FOTO Un magnat din Ucraina, partener cu fostul \ CITEȘTE ȘI FOTO Un magnat din Ucraina, partener cu fostul "mogul" al președintelui Zelenski din era showbiz, și-a extins în România afacerile de trading cu țiței și produse petroliere

Criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate-preț. Propunerea tehnică va avea o pondere de 70%, urmând să se țină cont de distanța maximă la care țintele pot fi combătute (15%), înălțimea maximă la care țintele pot fi combătute (15%), viteza maximă a țintelor ce pot fi combătute (15%), durata inițială de viață în serviciu a rachetei antiaeriene (15%), probabilitatea de lovire a țintei cu o singură rachetă (15%), numărul de sisteme livrate în primele 12 luni de la semnarea contractului (15%) și realizarea mentenanței de nivel complex în România (10%).

Durata contractului, cu tot cu perioada de garanție, va fi de 7 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
sisteme portabile rachete antiaeriene
romania achizitii militare
romania achizitii rachete
razboi rusia ucraina