Schimbare: ”Manualul unic” din școli va putea avea 3 variante. Toate manualele vor fi tipărite însă de editura de stat

Schimbare:  ”Manualul unic” din școli va putea avea 3 variante. Toate manualele vor fi tipărite însă de editura de stat
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 22 mar 2018

Legea manualului unic, prin care sunt eliminate complet manualele alternative, publicate de edituri private, din sistemul de învățământ românesc a fost modificată de deputații din comisia de specialitate, astfel încât să existe cel puțin 2 și cel mult 3 variante ale acestui manual. De editarea integrală a tuturor a manualelor școlare se va ocupa însă Editura Didactică și Pedagogică, aflată în subordinea Ministerului Educației.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

De ce este important: În prezent, conform unei reforme din anii '90, piața de manuale este liberalizată, iar editurile private participă la o licitație publică privind manualele școlare, cele câștigătoare fiind cumpărate de Guvern pentru a fi utilizate în școli.

Mai este interesant: Majoritatea parlamentară a aprobat chiar în această săptămâna ordonanța de urgență prin care Editura Didactică și Pedagogică a fost transformată din regie autonomă în societate comercială cu monopol asupra manualelor școlare.

Legea manualului unic stabilea inițial că va exista un singur manual unic pentru fiecare disciplină, selectat într-un concurs național de către Ministerul Educației și publicat prin Editura Didactică și Pedagogică, societate comercială aflată în subordinea ministerului.

Deputații din comisia de învățământ au amendat, însă, acum Legea, stabilind că ”se aprobă minimum 2 variante, maximum 3 variante de manual şcolar de bază”. 

Guvernul lasă Parlamentul să decidă în privința plafonării dobânzilor. BNR consideră că nu se aplică la bănci CITEȘTE ȘI Guvernul lasă Parlamentul să decidă în privința plafonării dobânzilor. BNR consideră că nu se aplică la bănci

Tot deputații au mai stabilit că, pentru disciplinele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, ”pot fi achiziţionate manuale din ţara de origine a minorității respective”. 

viewscnt
Afla mai multe despre
manual unic
scolar
editura
privat
stat
tipar
editare
minister
educatie
guvern
deputati
variante