Traian Băsescu atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vilă de protocol și paza SPP

Politic   
Traian Băsescu atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vilă de protocol și paza SPP

Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituțională, prin intermediul instanței de judecată, modificările aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foștilor președinți, respectiv vilă de protocol de la RA-APPS și dispozitiv de protecție al SPP.

VEZI AICI ȘI VIDEO Cum e să fii vecin cu fostul președinte Băsescu. În premieră pentru România post-revoluționară, un fost șef de stat a ajuns locatar la bloc

Curtea de Apel București a admis o cerere a lui Traian Băsescu și a dispus sesizarea CCR cu excepția de neconstituționalitate privind o sintagmă din Legea 406/2001, care prevede că foștii președinți își pierd privilegiile dacă au în justiție o decizie definitivă că au colaborat cu fosta Securitate comunistă, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV PROFIT NEWS TV Șeful ANAF anunță - Luăm la țintă videochat-urile CITEȘTE ȘI EXCLUSIV PROFIT NEWS TV Șeful ANAF anunță - Luăm la țintă videochat-urile
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Hotărârea a fost luată în cadrul unui proces în care Traian Băsescu a solicitat suspendarea deciziei SPP prin care i-a fost retras dispozitivul de protecție.

Băsescu a pierdut în primă instanță procesul, însă a obținut din partea Curții de Apel București sesizarea Curții Constituționale.

Dacă judecătorii de la CCR vor declara neconstituționale modificările aduse Legii 406/2001, atunci Traian Băsescu își va recăpăta privilegiile.

Judecătorul Amer Jabre, care a dispus sesizarea CCR, notează de altfel că există o "îndoială serioasă" cu privire la constituționalitatea modificărilor aduse Legii 406/2001, solicitând și analizarea unui articol din Codul administrativ.

"Admite cererea de sesizare a Curții Constituționale. Sesizează Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate privind: - art. 2, alin.1, lit.t si art.14, alin.1 din Legea nr.554/2004, în măsura în care se interpretează în sensul că instanța de contencios administrativ nu poate dispune suspendarea executării unui act administrativ, atunci când există o îndoială serioasă în privința constituționalității actului cu putere de lege în baza căruia a fost emis actul administrativ - Legea nr.243/2021; - art.1, alin.3 din Legea nr.406/2001, în privința sintagmei "și nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia". Respinge cererea de suspendare a executării, ca neîntemeiată. Cu recurs, în 5 zile de la comunicare", se arată în dispozitivul instanței.

În calitate de șef al statului, în perioada 2004 - 2014, Traian Băsescu beneficia de o serie de privilegii: a primit în folosință gratuită o vilă de protocol pe strada Gogol din Sectorul 1 al Capitalei, avea indemnizație și dispozitiv de protecție și pază de la SPP.

În octombrie 2021, Legea 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român a fost modificată (prin Legea nr. 243/2021), fiind introdus un nou articol care prevede că foștii președinți pierd dreptul la aceste beneficii dacă o instanța a constatat prin decizie definitivă că au avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia.

"Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de șef al statului român ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcție prin referendum și nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia", prevede art.3 din Legea 406/2001, introdus în octombrie 2021.

Cum Traian Băsescu a primit în luna martie, la Instanța supremă, o decizie definitivă că a fost colaborator al Securității, a fost nevoit să părăsească vila de protocol, iar SPP l-a anunțat că nu mai beneficiază de dreptul la protecție și pază din partea Serviciului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
spp
basescu