Ucraina susține că a străpuns prima linie de apărare a frontului rusesc din sud

Ucraina susține că a străpuns prima linie de apărare a frontului rusesc din sud
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 sep 2023

Forțele ucrainene au străpuns în mod decisiv prima linie de apărare a Rusiei în apropiere de Zaporojie, după săptămâni de deminare minuțioasă a terenului, și se așteaptă la o înaintare mai rapidă, pe măsură ce presează a doua linie a frontului, care este mai slabă, a declarat generalul ucrainean care conduce contraofensiva din sud, Oleksandr Tarnavski, într-un interviu pentru Observer, preluat de News.ro.

Generalul de brigadă Oleksandr Tarnavski estimează că Rusia a dedicat 60% din timpul și resursele sale pentru a construi prima linie de apărare și doar 20% pentru a doua și a treia linie, deoarece Moscova nu se aștepta ca forțele ucrainene să reușească străpungerea primeia.

Urmărește-ne și pe Google News
Wizz Air a deschis a doua rută pe Aeroportul Brașov-Ghimbav CITEȘTE ȘI Wizz Air a deschis a doua rută pe Aeroportul Brașov-Ghimbav
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

"Acum ne aflăm între prima și a doua linie de apărare", a declarat Tarnavski pentru Observer. Forțele ucrainene presează de ambele părți ale breșei și își consolidează poziția pe teritoriul cucerit în luptele recente, a explicat generalul. "În centrul ofensivei, finalizăm acum distrugerea unităților inamice care oferă acoperire pentru retragerea trupelor rusești în spatele celei de-a doua linii defensive a acestora", a detaliat el.

Un vast câmp minat a ținut blocate trupele ucrainene timp de săptămâni, dar geniștii de infanterie au curățat încet, pe jos, o rută de asalt.

Trupele ruse din spatele liniei de front "au stat și au așteptat armata ucraineană", eliminând vehiculele cu obuze și drone, a spus el. Însă, după ce bariera minată a fost străpunsă, rușii au fost forțați să facă manevre, iar ucrainenii s-au întors în tancuri și în alte vehicule blindate.

Ca un semn că Moscova simte presiunea, aceasta a redistribuit trupe în zonă aduncându-le de pe alte linii de front din interiorul Ucrainei ocupate - Herson la vest și Lîman la nord-est - și, de asemenea, din interiorul Rusiei, a mai spus generalul ucrainean.

FOTO Oligarhul ucrainean care l-a făcut mare pe Zelenski în showbiz, anchetat pentru fraudă CITEȘTE ȘI FOTO Oligarhul ucrainean care l-a făcut mare pe Zelenski în showbiz, anchetat pentru fraudă

"Inamicul își aduce rezerve, nu doar din Ucraina, ci și din Rusia. Dar, mai devreme sau mai târziu, rușii vor rămâne fără toți soldații cei mai buni. Acest lucru ne va da un impuls pentru a ataca mai mult și mai repede", a declarat Tarnavski. "Totul este în fața noastră", a adăugat generalul.

Specialist în tancuri, Tarnavski și-a construit un palmares impresionant în lupta cu trupele rusești de când acestea au trecut granițele țării în 2022. În septembrie anul trecut, el a fost numit comandant al trupelor care luptă pentru eliberarea orașului Herson, iar două luni mai târziu, orașul a fost eliberat, notează săptămânalul britanic.

VIDEO Ungaria sare în sprijinul României: Îi invit politicos - ca să nu zic că îi somez - pe oficialii austrieci să îi primească în Schengen pe prietenii noștri români! DECLARAȚIA de la Timișoara CITEȘTE ȘI VIDEO Ungaria sare în sprijinul României: Îi invit politicos - ca să nu zic că îi somez - pe oficialii austrieci să îi primească în Schengen pe prietenii noștri români! DECLARAȚIA de la Timișoara

Existau speranțe pentru un progres rapid în contraofensiva de vară, care urmărește să coboare spre Marea Azov, izolând trupele rusești din Herson și Crimeea ocupată și tăindu-le liniile de aprovizionare. Însă, contrar așteptărilor, contraofensiva a stagnat luni de zile, cu victime în creștere și linii de front aparent statice, alimentând nemulțumirea și criticile în capitalele occidentale care au furnizat arme și pregătire, scrie Observer.

Tarnavski nu este de acord cu aceste critici, spunând că preferă să judece o treabă atunci când este terminată, dar a mulțumit Marii Britanii și altor aliați pentru sprijinul acordat în ceea ce privește instruirea și armele, inclusiv pentru tancurile Challenger, care sunt deja pe teren.

"Când am început contraofensiva, am petrecut mai mult timp decât ne așteptam pentru deminarea teritoriilor", a recunoscut el. "Din păcate, evacuarea răniților ne-a fost dificilă. Și acest lucru a complicat, de asemenea, înaintarea noastră. În opinia mea, rușii nu credeau că ucrainenii vor trece de această linie de apărare. Ei se pregătiseră timp de peste un an. Au făcut totul pentru a se asigura că această zonă a fost bine pregătită", a explicat generalul.

Trupele rusești și-au făcut adăposturi de beton în spatele unor capcane antitanc și dincolo de un câmp minat atât de plin de explozibili și atât de expus, încât orice vehicul - de deminare sau de asalt - care se apropia de zonă era bombardat puternic din poziții fixe și întărite, a relatat Tarnavski.

Record în Anglia: Cluburile din Premier League au cheltuit peste 2,3 miliarde lire sterline pentru transferuri în această vară CITEȘTE ȘI Record în Anglia: Cluburile din Premier League au cheltuit peste 2,3 miliarde lire sterline pentru transferuri în această vară

Dar ucrainenii, care au surprins în repetate rânduri lumea prin succesul lor în fața puterii militare rusești, au continuat să avanseze. Forțele de infanterie au ieșit pe timp de noapte pentru a curăța - cu greu - minele și a face un coridor, deplasându-se metru cu metru în întuneric, a povestit generalul.

"De îndată ce apărea acolo vreun echipament, rușii începeau imediat să tragă în el și să-l distrugă. De aceea, deminarea a fost efectuată numai de infanterie și numai noaptea", a arătat Tarnavski.

VIDEO Prima News: Afaceri cu risc seismic. Mii de magazine ar trebui închise CITEȘTE ȘI VIDEO Prima News: Afaceri cu risc seismic. Mii de magazine ar trebui închise

Acum, după ce câmpul minat a fost străpuns, rușii au pierdut o mare parte din avantajul pe care îl aveau. "Există o diferență foarte mare între prima și a doua linie de apărare", a declarat Tarnavski. A doua linie nu este la fel de bine construită, astfel că ucrainenii își pot folosi vehiculele, deși încă există câmpuri minate. Forțele rusești operează în continuare în această zonă, dar ele sunt dispuse mai degrabă "în petice" decât într-un cordon defensiv unitar, a explicat generalul.

Când a fost întrebat despre progresul lent în ceea ce privește străpungerea liniilor rusești într-o altă ofensivă, mai la est, de-a lungul liniei defensive a inamicului, el a spus că aceasta are alte obiective și a adăugat că Ucraina pregătește și alte ofensive surpriză pentru a secătui forțele Moscovei.

"Pentru a avea succes într-o direcție, trebuie întotdeauna să induci inamicul în eroare. Scopul principal al (ofensivei din apropierea) satului Velika Novosilka a avut un alt scop", a declarat Tarnavski.

El a refuzat să se pronunțe cu privire la termenele pentru atingerea unor obiective mari, cum ar fi Melitopol sau zona de coastă de la Marea Azov, dar a declarat că luptele vor continua.

GRAFIC Cemacon, deținută de fondatorii Dedeman, raportează scădere drastică a afacerilor și profitului. Datoriile urcă puternic. Directorul reclamă prăbușirea pieței în contextul creșterii dobânzilor CITEȘTE ȘI GRAFIC Cemacon, deținută de fondatorii Dedeman, raportează scădere drastică a afacerilor și profitului. Datoriile urcă puternic. Directorul reclamă prăbușirea pieței în contextul creșterii dobânzilor

Progresul militar lent din timpul verii le-a dat argumente celor din capitalele occidentale care au cerut negocieri cu Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului. Această poziție a fost respinsă cu înverșunare în Ucraina, unde mulți, inclusiv președintele, consideră că doar o înfrângere totală a Rusiei va preveni o nouă invazie. Orice înțelegere care ar recompensa Moscova pentru utilizarea forței i-ar da acesteia motive să încerce din nou în viitor, spun ucrainenii. "Dacă ne oprim din înaintare, inamicul va aduna noi forțe și se va întări. Vom ajunge la granițele din 1991 ale Ucrainei. Nu vrem să ne vedem copiii și chiar nepoții luptând împotriva rușilor. Și cine îi poate opri? Doar noi", spune generalul Tarnavski.

El este comandantul grupului operațional și strategic al forțelor Tavria, numite așa după regiunea istorică ce includea Crimeea.

"Cu cât ne apropiem de victorie, cu atât este mai greu. De ce? Pentru că, din păcate, îi pierdem pe cei mai puternici și pe cei mai buni. Așa că acum trebuie să ne concentrăm pe anumite zone și să ne terminăm treaba. Nu contează cât de greu este pentru noi toți", a declarat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
ofensivă ucraina
război rusia ucraina
contraofensivă ucraina