UPDATE Opoziția are candidat unic la șefia Camerei Deputaților, nu însă și plan pentru guvern comun PNL-USR+, nici perspective de alegeri anticipate mai devreme de primăvara lui 2020

Politic   
UPDATE Opoziția are candidat unic la șefia Camerei Deputaților, nu însă și plan pentru guvern comun PNL-USR+, nici perspective de alegeri anticipate mai devreme de primăvara lui 2020

PNL, USR și PMP au anunțat că vor susține împreună pe liberala Raluca Turcan pentru șefia Cemerei Deputaților, după ce inițial anunțaseră candidați diferiți pentru postul vacantat după condamnarea lui Liviu Dragnea. O participare comună a celor două formațiuni politice într-un nou guvern non-PSD care s-ar putea forma prin căderea Cabinetului Dăncilă, în urma unei moțiuni de cenzură, nu este însă de așteptat, fiind respinsă de liderul USR, Dan Barna, care a arătat că va oferi doar susținere parlamentară, în anumite condiții, dacă PNL își va asuma guvernarea. O perspectivă îndepărtată este prezentată de acesta și pentru organizarea de alegeri anticipate.

USR și-a anunțat marți, primul, prin vocea liderului Dan Barna, candidatul propriu pentru preluarea funcției vacantate de condamnarea lui Liviu Dragnea: Stelian Ion. La rândul lor, liberalii au susținut-o, pentru șefia Camerei, pe Raluca Turcan. Barna declarase, după anunțul susținerii lui Stelian Ion că „este de dorit să avem un candidat unic al opoziției”, dar că se poate merge și pe varianta ca fiecare partid să meargă cu propriul candidat și să se ajungă în turul doi.

Urmărește-ne și pe Google News

Discuțiile ulterioare între partidele de opoziție au avut ca rezultat desemnarea în comun a Ralucăi Turcan. "Desemnarea președintelui Camerei Deputaților reprezintă un moment de maximă responsabilitate pentru partidele din opoziție. Și nu mai vorbim de orgolii, ci de obligația pe care o avem. Pentru a avea șanse de reușită, trebuie să existe un efort comun", a declarat aceasta.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Liderul USR, Dan Barna, a înlăturat marți așteptările de organizare rapidă a unor alegeri anticipate, pentru a schimba configurația politică actuală din Parlament, precizând că acestea pot fi organizate cel mai devreme în primăvară. Până atunci, Formațiunea sa este dispusă să susținem un guvern non-PSD, în anumite condiții, dar din care nu dorește să facă parte.

„USR nu va face parte din acest guvern alternativ non-PSD, dar este dispus să susțină în Parlament un astfel de guvern atâta timp cât va avea printre obiective în programul de guvernare: fără penali în funcții publice, alegerea primarilor în două tururi, corectarea OUG 114 sau pensiile speciale. (...)  Nu există în mod realist și matura posibilitatea unui guvern funcțional cu această majoritate parlamentară, fix aceea care a dus România la marginea Europei. Nu se poate constitui un guvern din care să facem parte alături de partidele care l-au susținut până alaltăieri pe Liviu Dragnea cu toate resursele, trup și suflet”, a declarat liderul USR.

Analiștii CFA estimează că euro va urca aproape de 4,85 lei în următoarele 12 luni CITEȘTE ȘI Analiștii CFA estimează că euro va urca aproape de 4,85 lei în următoarele 12 luni

Demersuri legale pentru depunerea unei moțiuni de cenzură până la sfârșitul actualei sesiuni parlamentare, dacă Guvernul Dăncilă nu demisionează, a anunțat că va face PNL, prin liderul său, Ludovic Orban. 

„Înțelegem din aceste alegeri câteva mesaje simple pe care le-a transmis populația. Primul mesaj e clar: românii în majoritate zdrobitoare nu mai vor ca la putere să fie PSD. Din acest motiv, PNL va face toate demersurile constituționale, legale, posibile pentru a pune punct acestei guvernări. Repetăm solicitarea noastră către guvern: Dați-vă demisia, nu mai aveți nicio legitimitate să vă cramponați de guvernare! În cazul în care Guvernul nu-și va da demisia, PNL va depune până la sfârșitul sesiunii parlamentare o moțiune de cenzură împotriva acestui givern” a afirmat Orban.

El a explicat că până la anticipate trebuie să se formeze un guvern non-PSD.

Potrivit Constituției, Președintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură. Legea fundamentală mai stabilește că Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Președintelui României.

 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
alegeri anticipate
camera deputatilor
usr
pnl
dan barna
ion stelian
ludovic orban