Ursula von der Leyen vrea ca UE să cumpere muniții în comun, cum a făcut și cu vaccinul anti-COVID, prin contractul cu Pfizer pentru care europarlamentarii vor s-o audieze pe șefa Comisiei Europene

Ursula von der Leyen vrea ca UE să cumpere muniții în comun, cum a făcut și cu vaccinul anti-COVID, prin contractul cu Pfizer pentru care europarlamentarii vor s-o audieze pe șefa Comisiei Europene
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 feb 2023

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat sâmbătă că Uniunea Europeană ar trebui să procedeze pentru achizițiile de muniții la fel cum a procedat pentru vaccinul împotriva coronavirusului, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

La Conferința de Securitate de la Munchen, șefa executivului european a sugerat că producția industriei de apărare se poate amplifica și accelera dacă statele membre ale UE își unesc forțele. "Ne-am putea gândi, de exemplu, la contracte de achiziții în avans, care dau industriei de apărare posibiltatea de a investi acum în linii de producție, pentru a fi mai rapide și pentru a crește cantitățile pe care le pot livra", a spus ea.

Termocentralele pe cărbune, subiect de discuție România-Bruxelles pe marginea celei de-a doua plăți PNRR, de 3 miliarde euro CITEȘTE ȘI Termocentralele pe cărbune, subiect de discuție România-Bruxelles pe marginea celei de-a doua plăți PNRR, de 3 miliarde euro

Von der Leyen a subliniat că Uniunea nu poate aștepta luni și ani de zile pentru a-și reface stocurile militare sau pentru a trimite Ucrainei muniții cum ar fi proiectilele de artilerie de 155 mm.

"Acum este timpul, într-adevăr, să accelerăm producția și să mărim producția de produse standardizate de care Ucraina are nevoie disperată, de exemplu muniție standardizată", a insistat ea.

FBI a fost atacat de hackeri CITEȘTE ȘI FBI a fost atacat de hackeri

În ianuarie, publicația Politico a scris că o invitație nedorită ar putea ajunge în curând în cutia poștală a Ursulei von der Leyen, din partea europarlamentarilor care conduc comisia pentru Covid-19 a Parlamentului European, care au decis să-i ceară președintei Comisiei Europene să apară public în fața comisiei.

Potrivit sursei citate, parlamentarii vor să o întrebe pe von der Leyen despre rolul ei în negocierea unui contract masiv de vaccinuri împotriva coronavirusului, de mai multe miliarde de euro, semnat cu Pfizer în apogeul pandemiei.

Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat cu finanțare din PNRR CITEȘTE ȘI Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat cu finanțare din PNRR

În perioada premergătoare acestui contract, se spune că ea a făcut schimb de mesaje-text cu directorul general al Pfizer, Albert Bourla. Acesta a refuzat de două ori invitația de a se prezenta în fața Parlamentului European pentru o audiere privind negocierile purtate cu Comisia Europeană referitoare la furnizarea de vaccinuri anti-Covid.

Uniunea Europeană a cheltuit o mulțime de resurse publice în producția și achiziționarea de vaccinuri în timpul pandemiei. Parlamentul are dreptul de a obține o transparență deplină asupra modalităților acestor cheltuieli și a negocierilor preliminare care au condus la acestea”, a declarat președintele comisiei pentru Covid-19, europarlamentarul belgian Kathleen Van Brempt.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue achizitii comune vaccin covid
ue achizitii comune munitii
ursula von der leyen pfizer