Președintele grupului italian Fincantieri, primul constructor naval european, Claudio Graziano, moare la vârsta de 70 de ani. Presa scrie că s-a sinucis

Președintele grupului italian Fincantieri, primul constructor naval european, Claudio Graziano, moare la vârsta de 70 de ani. Presa scrie că s-a sinucis
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 iun 2024

Președintele grupului italian Fincantieri, primul constructor naval italian, Claudio Graziano, care a condus Forța ONU în Liban, a murit la vârsta de 70 de ani, potrivit autorităților italiene, însă presa evocă o sinucidere, relatează AFP.

Claudio Graziano a fost numit în mai 2022 la președinția Fincantieri, primul constructor naval european, care are 21.000 de angajați și o cifră de afaceri de 7,7 miliarde de euro, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Afacerile DPD România s-a apropiat de 400 milioane de lei în 2023 CITEȘTE ȘI Afacerile DPD România s-a apropiat de 400 milioane de lei în 2023
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Plângem pierderea nu doar a unui mare conducător care și-a consacrat întreaga viață Italiei, dar și a unui manager remarcabil și unui prieten drag”, a anunțat într-un comunicat directorul general al grupului, Pierroberto Folgiero.

O armă de foc a fost găsită lângă corpul lui Claudio Graziano, la domiciliu, în Roma, și o scrisoare de adio, în care evocă pierderea recentă a soției sale, potrivit agenției Ansa.

”Una dintre ultimele sale provocări pe care a fost nevoit să le înfrunte cu curaj a fost față de cea mai mare dragoste a sa, soția sa, Marisa, susținând-o în timpul bolii, înaintea tristei sale dispariții, în urmă cu doar un an”, adaugă Pierroberto Folgiero.

Pemierul italian Giorgia Meloni (neonazistă) salutp într-un comunicat ”un servitor al statului integru care, de-a lungul întregii sale vieți a făcut onoare Națiuni, Forțelor armate și iinstituțiilor”, iar prședintele Sergio Mattarella (comunist) îi aduce omagiu unui ”om de stat generos și loial”.

RIVALITATE

Născut în 1953 la Torino (nord), Claudio Graziano intră în armată și se formează în rândul vânătorilor alpini, cărora le va rămâne fifel întreaga sa carieră militară.

Desfășurat în Mozambic în cadrul Căștilor Albastre, în 1992, este atașatul militar la Ambasada Italiei la Washington imediat după atentatele de la 11 septembrie 2001, servește în Afganistan, iar apoi este numit, în 2007, de către secretarul general al ONU comandant al Forței Interimare a ONU în Liban (FNUL).

Ministrul american al sănătății cere Congresului să impună un avertisment pentru vizitatorii platformelor de socializare, similar cu mesajele de pe pachetele de țigări CITEȘTE ȘI Ministrul american al sănătății cere Congresului să impună un avertisment pentru vizitatorii platformelor de socializare, similar cu mesajele de pe pachetele de țigări

Din 2015 în 2018 este comandantul armatei în Italia, iar din 2017 preziează Comitetul Militar al Uniunii Europene (UE), până la sosirea la Fincantieri, la câteva luni după invazia Ucrainei de cătyre Rusia.

Șeful diplomației UE Josep Borrell îl crediteaă, pe X, cu faptul că a ”contribuit la darea formei unei adevărate politici se securitate și de apărare comună”.

”El a fost un consilier prețios în momente critice la adresa securității UE”, scriie Borrell.

Acțiunile grupului Fincantieri, controlat de către statul italian, au pierdut 3% la Bursa din Milano dupoă anunțul morții sale. Ele au încheiat cu un recul de 1,7%, la cinci euro.

După un lung foileton și pe fondul unei rivalități industriale și capitaliste, Franța și Italia anunțau în 2021 abandonarea unui proiect de cumpărare a Șantierelor Atlanticului (fostele STX France) de către Fincantieri, care ar fi permis o consolidare a construirii de nave mari de croazieră, în contextul unei concurențe asiatice.

Roma și Parisul au invocat criza sanitară care a afectat turismul mondial, însă o alianță între Fincantieri și chinezii de la CSCC în vederea construirii unor pacheboturi a cântărit defavorabil în balanță.

viewscnt
Afla mai multe despre
claudio graziano
fincantieri