Avertisment către populație și firme - Prețul gazului și cel al carburanților va include o nouă taxă, generând scumpiri. Cu cât vor crește

Avertisment către populație și firme - Prețul gazului și cel al carburanților va include o nouă taxă, generând scumpiri. Cu cât vor crește
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 mar 2024

Comisia Europeană a propus un nou sistem, separat, de comercializare a certificatelelor de emisii de gaze cu efect de seră pentru toate cantitățile de combustibili eliberați pentru consum pentru transportul rutier, pentru clădiri și alte sectoare industriale – ETS 2. Spre deosebire de ETS existent, ETS 2 se adresează entităților care trebuie să plătească accize pe energie, cum sunt antrepozitele fiscale și furnizorii de combustibili, nu și consumatorilor finali de combustibili.

Astfel, entitățile reglementate care intră sub incidența ETS2 trebuie să restituie certificate de emisii de gaze cu efect de seră pentru emisiile care corespund cantităților de combustibili pe care le-au pus în consum, începând cu 2027, însă raportarea emisiilor va începe de la 1 ianuarie 2025, iar monitorizarea acestora se face din acest an, semnalează Florentina Manea, Director General, Carbon & Energy Management.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Tentativă de fraudă în România cu oferte McDonald\'s CITEȘTE ȘI FOTO Tentativă de fraudă în România cu oferte McDonald's
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ea arată că, din acest an, operatorii din toate activitățile reglementate de legislație ce vor intra sub incidența ETS 2 trebuie să își monitorizeze emisiile conform legislației în vigoare și să obțină autorizație privind emisiile de gaze cu efect de seră.

Începând cu 1 ianuarie 2025, orice entitate reglementată care va intra sub prevederile ETS 2 trebuie să dețină o autorizație valabilă si nu va mai putea pune pe piață combustibil pentru consum către sectoarele menționate, cărora le revine obligația de a plăti acciza exigibilă aferentă. Primul an de conformare este 2027 cu obligația de restituire a certificatelor de CO2 până la 31 mai 2028.

Institutul Clinic Fundeni va avea o clădire nouă CITEȘTE ȘI Institutul Clinic Fundeni va avea o clădire nouă

Această etapizare permite să înceapă în mod ordonat și eficient mecanismul ETS 2 și permite, de asemenea, să fie puse în aplicare măsuri pentru a asigura o introducere echitabilă din punct de vedere social a schemei de comercializare a certificatelor de emisii în sectorul clădirilor, al transportului rutier și în alte sectoare, astfel încât să se atenueze impactul prețului carbonului asupra gospodăriilor vulnerabile și a utilizatorilor de transport vulnerabili.

Gazul natural este unul din combustibilii care intră sub incidența ETS 2, însă sunt și alți combustibili incluși cum ar fi: benzina cu plumb și fără plumb, motorina, GPL, păcura, cocs, cărbune.

Prețul gazului natural furnizat către populație sau către sectoare industriale și costul benzinei și motorinei vor avea înglobate și prețul certificatelor de CO2, fapt ce va determina o creștere a acestora începând cu anul 2027. 

VIDEO - STB scoate pe traseu un tramvai vechi de peste 30 ani, acum refăcut CITEȘTE ȘI VIDEO - STB scoate pe traseu un tramvai vechi de peste 30 ani, acum refăcut

Începând cu anul 2027, prețul gazului natural furnizat către populație sau către alte sectoare industriale, care nu sunt incluse în schema EU ETS actuală, va avea o creștere de aproximativ 0,06 RON/KWh, determinat de faptul că acesta va avea înglobat și prețul certificatelor de CO2 (Calculul a avut la bază o valoare a certificatelor de CO2 de 60 Euro/certificat și 0,205 kgCO2/kWh) 

Începând cu anul 2027, costul benzinei și motorinei va avea o crestere de aproximativ 0,8 RON/l de benzină sau motorină, determinat de faptul că acesta va avea înglobat și prețul certificatelor de CO2 (Calculul a avut la bază o valoarea a certificatelor de CO2 de 60 Euro/Certificat și emisia specifică [tco2/t] de 3,254 tCO2/t motorină și respectiv 3,116 t CO2/t benzină).

Din 2007, operatorii economici din domenii precum energie, ciment, îngrășaminte chimice, siderurgie, metalurgie, var, hârtie, celuloză, ceramică și ulterior din 2012 operatorii de aeronave, au obligația monitorizorii emisiilor de CO2 și restituirii certificatelor de CO2 pentru emisiile lor verificate din anul anterior.

ANPC declanșează controale pe piața produselor de post. Avertisment către populație după experiența anilor anteriori CITEȘTE ȘI ANPC declanșează controale pe piața produselor de post. Avertisment către populație după experiența anilor anteriori

EU ETS reprezintă primul sistem de tranzacționare a emisiilor de CO2 din lume, care are ca obiectiv îndeplinirea angajamentelor asumate de către Statele Membre (SM), de limitare a emisiilor de CO2 prin reducerea emisiilor generate de o parte din activitățile industriale. Toate sectoarele economiei trebuie să contribuie la realizarea reducerilor emisiilor de CO2, prin urmare, obiectivul ambițios al EU ETS a trebuit ajustat pentru a fi în conformitate cu angajamentul de reducere a emisiilor nete de gaze cu efect de seră la nivelul întregii economii pentru 2030 și cu obiectivul de a realiza neutralitatea climatică până cel târziu în 2050. Sistemul Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră ( EU ETS) are la bază principiul „poluatorul plătește”.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
benzina