Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a votat ca ministrul Justiției să fie eliminat din procedura de numire a procurorilor șefi ai Parchetului General, DNA și DIICOT. Ministrul Justiției este cel care ar trebui să sesizeze Parlamentul, pentru modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.
CSM cere modificarea a două legi care guvernează activitatea procurorilor și judecătorilor, dar și pe cea a Consiliului. Cea mai importantă prevedere votată de plenul CSM este cea referitoare la procedura de desemnare a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) și a procurorilor-șefi ai Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și a adjuncților acestora. Astfel, CSM cere ca aceștia să fie numiți de către președintele României, la propunerea Consiliului. Și durata mandatelor șefilor de parchete superioare ar urma să crească de la trei la patru ani, iar ei să poată deține maximum două mandate. Condițiile pentru ca aceștia să poată fi desemnați s-ar modifica, de asemenea: vechime de minimum 12 ani în sistem, să aibă cel puțin gradul de procuror de parchet de pe lângă tribunal, dar să și fi activat cel puțin cinci ani într-o astfel de funcție.
CSM nu are, însă, inițiativă legislativă, astfel că a înaintat propunerile ministrului Justiției, care poate sesiza Parlamentul în vederea modificării legilor.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
În prezent șefii PICCJ, DNA și DIICOT sunt numiți de șeful statului, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul CSM. Magistrații consideră că legislația trebuie modificată, în condițiile în care ministrul Justiției poate fi un politician, pentru a se elimina orice posibile suspiciuni de încălcare a separației puterilor în stat.
Până în 2005 legea prevedea că șefii Parchetului General și PNA (fostul DNA) sunt numiți de către președintele țării, la propunerea CSM, cu avizul ministrului Justiției. Monica Macovei a inițiat schimbarea legii, în contextul în care CSM era format, la vremea respectivă, din vechea gardă, iar propunerile de numire a Laurei Codruța Kovesi în fruntea Parchetului General și a lui Daniel Morar în fruntea DNA nu ar fi fost aprobate de Consiliu. Măsura a impulsionat combaterea corupției pe termen scurt, dar este văzută, acum, ca o decizie greșită pe termen lung.