Funcționarii publici și lucrătorii contractuali din primării condamnă noile măsuri de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan, considerându-le un experiment periculos. Sindicaliștii reclamă lipsa de dialog social și impunerea unor măsuri fără o analiză reală a impactului. Propunerile Guvernului pertru eficientizarea administrației locale ”transformă salarizarea în armă de constrângere politică și administrativă”, cred sindicaliștii. În plus, aceștia cred că limitarea numărului de posturi nu ține cont de nevoile reale ale comunităților și de complexitatea activităților administrative.
”Sindicatul Național «Forța Legii», organizație reprezentativă pe sectorul Administrație publică, își exprimă îngrijorarea și dezacordul față de pachetul nr. 2 de măsuri de «eficientizare» anunțat de prim-ministrul Ilie Bolojan, considerând că acestea atacă direct Administrația publică locală și funcționarii publici, sub pretextul unei reforme fiscale și administrative”, a transmis, sâmbătă, Sindicatul Național ”Forța Legii”, într-un comunicat de presă.
Potrivit documentului citat, setul de propuneri anunțat de Guvern ”reprezintă o nouă ofensivă austeră împotriva celor care muncesc în condiții dificile și precare, în primării subfinanțate, în sate și orașe uitate de resursele bugetare, forțate de acum să «se autosusțină», sub amenințarea unor noi plafonări salariale și restructurări”.

Sindicaliștii condamnă:
– Introducerea de grile de salarizare impuse la nivel național în cazul UAT-urilor care nu-și acoperă cheltuielile din venituri proprii, transformând salarizarea în armă de constrângere politică și administrativă.
– Limitarea personalului din primării și poliția locală strict în funcție de numărul de locuitori sau autorizații, fără a ține cont de nevoile reale ale comunităților și de complexitatea activităților administrative.
– Fragmentarea forțată a normei funcționarilor publici între mai multe UAT-uri, în lipsa unui cadru legal și a unei evaluări obiective a impactului asupra calității serviciilor publice.
– Reducerea personalului contractual fără o analiză reală a atribuțiilor acestora sau a modului în care au fost înființate posturile.
– Amenințarea cu sancțiuni fiscale dure și confiscatorii asupra cetățenilor și UAT-urilor, în paralel cu externalizarea colectării către firme private, ceea ce creează un climat de presiune și neîncredere în administrația locală.
De asemenea, sindicalișii cer:
* Consultarea reală a partenerilor sociali, conform principiilor dialogului social consacrate de legislația în vigoare și de Constituție;
* Evaluarea impactului social și economic al acestor măsuri înainte de implementare;
* Respectarea drepturilor salariale și statutare ale funcționarilor publici și personalului contractual din administrația locală;
* Renunțarea la impunerea discreționară de grile salariale care vor adânci discrepanțele între UAT-urile bogate și cele sărace;
* Un cadru legislativ clar și sustenabil privind mobilitatea funcționarilor între mai multe UAT-uri, care să nu afecteze calitatea actului administrativ și nici drepturile salariaților.
”Sindicatul Național «Forța Legii» avertizează că aceste măsuri riscă să arunce administrația publică locală într-o criză de resurse umane și funcționalitate, să genereze abuzuri și discriminări salariale, și să adâncească inechitățile între comunități”, au transmis sindicaliștii, adăugând că sunt gata să recurgă la toate formele de acțiune sindicală, inclusiv proteste și sesizarea instituțiilor naționale și europene.
Premierul Ilie Bolojan a prezentat, vineri, pachetul de măsuri privind reforma administrație publice locale, el anunțând că va exista un număr maxim de angajați ai primăriilor din România, funcție de mărimea localității și un număr maxim de angajați ai Consiliilor județene.
De asemenea, va fi limitat numărul polițiștilor locali și va exista o grilă de salarizare unică pentru localitățile care nu-și acoperă din veniturile proprii nici măcar cheltuielile de personal.