Începe recenzarea pe teren a populației. Cum vor putea fi identificați recenzorii

Începe recenzarea pe teren a populației. Cum vor putea fi identificați recenzorii

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Profit.ro
Profit.ro
scris 31 mai 2022

Etapa de colectare a datelor de recensământ prin deplasarea recenzorilor la adresele de reședință obișnuită a populației care nu s-a autorecenzat online în perioada 14 martie – 27 mai 2022 începe astăzi. Aproape 47% din populația țintă estimată s-a autorecenzat, informează Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Etapa de recenzare pe teren se va desfășura în perioada 31 mai - 17 iulie. În această etapă, colectarea datelor de recensământ se va realiza prin interviu față-în-față, numai cu ajutorul tabletelor, chestionarul de recensământ fiind identic cu cel din etapa de autorecenzare, a precizat Institutul Național de Statistică.

HARTĂ Treizeci de județe au decis ca vacanța din luna februarie să fie în ultima săptămână, iar zece, în cea de-a treia săptămână. Ce va fi în București CITEȘTE ȘI HARTĂ Treizeci de județe au decis ca vacanța din luna februarie să fie în ultima săptămână, iar zece, în cea de-a treia săptămână. Ce va fi în București

”Pe 31 mai 2022, începe etapa de colectare a datelor de recensământ prin deplasarea recenzorilor la adresele de reședință obișnuită a populației care nu s-a autorecenzat online în perioada 14 martie – 27 mai 2022. Vor fi vizitate și gospodăriile populației care nu au finalizat corect și complet chestionarele de recensământ. Se vor colecta date de la toate persoanele, indiferent de cetățenie, care la momentul de referință al recensământului aveau reședința obișnuită în România (care, la 1 decembrie 2021, locuiau pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni)”, arată datele INS.

Momentul de referință al recensământului este ora „00:00” din ziua de 1 decembrie 2021, iar datele colectate trebuie să reprezinte situația la acel moment. Până la finalul zilei de 27 mai, ultima zi de autorecenzare, s-au înregistrat în total 11 milioane de chestionare, dintre care 8,9 milioane de chestionare valide la nivel de persoană (53,9% în mediul urban și 46,1% în mediul rural), ceea ce reprezintă 46,8% din populația rezidentă țintă estimată a României la 1 decembrie 2021, scrie News.ro.

Diferența de 2 milioane este reprezentată de numărul de chestionare ale locuințelor neocupate, precum și de chestionare multiple (persoane și locuințe recenzate de mai multe ori) și de cele incomplete. Pentru cele din ultima categorie (incomplete) nu se eliberează dovadă de autorecenzare.

Cum vor putea fi identificați recenzorii

Institutul Național de Statistică (sediul central și direcțiile teritoriale de statistică), împreună cu primăriile și autoritățile locale, au pregătit un număr de 20.000 de recenzori de teren pentru această acțiune.

Aceștia vor putea fi ușor de identificat în baza unei legitimații emise de Comisia Centrală pentru Recensământul Populației și Locuințelor prin Unitatea administrativ-teritorială corespunzătoare, conform modelului publicat ca anexă la HG nr. 1071/2020 pentru stabilirea bugetului și a categoriilor de cheltuieli necesare efectuării recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021, precum și a măsurilor pentru punerea în aplicare a unor dispoziții din OUG nr. 19/2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021, cu modificările și completările ulterioare.

Recenzarea prin interviu față în față este ultima etapă a colectării datelor de la populație pentru Recensământul Populației și Locuințelor (RPL2021) și este obligatorie. Persoanele care vor refuza recenzarea riscă o amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 lei, iar pentru persoanele care împiedică accesul în complexuri sau ansambluri rezidențiale sunt prevăzute amenzi între 1.500 și 5.000 lei.

Recensământul Populației și Locuințelor (RPL2021) este primul recensământ din România organizat integral în format digital.

Întregul proces al colectării datelor se desfășoară cu asigurarea confidențialității și protecției depline a informațiilor. România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie și al patrulea după Revoluția din 1989.

Pentru informații detaliate privind desfășurarea RPL2021, poate fi consultat site-ul www.recensamantromania.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
recensamant
recenzori