Peste 6.600 de locuitori din Lisabonaau semnat o petiție prin care solicită autorităților locale să organizeze un referendum privind interzicerea închirierilor de către turiști a apartamentelor din blocurile rezidențiale, arată The Guardian.
VEZI AICI ȘI FOTO Lisabona, un oraș care moare din cauza propriului succes
Acest demers vrea să pună presiune pe autoritățile din oraș, pentru că prețurile pentru locuințe au devenit inaccesibile pentru locuitori, scrie Hotnews.ro.
„Închirierile pe termen scurt ocupă majoritatea spațiilor locative în centrul istoric al Lisabonei. Trebuie să punem capăt acestui fenomen”, a explicat o membră a grupului care susține referendumul, Raquel Antunes.
Vineri, petiția a fost prezentată autorităților locale, ceea ce, potrivit lui Antunes, este „un prim pas”.
Dacă va fi aprobată organizarea referendumului, întrebările de pe buletinul de vot vor trebui verificate de instanțele din țară pentru a confirma că sunt constituționale.
În cazul în care toate condițiile legale vor fi îndeplinite, votul ar urma să aibă loc în prima jumătate a anului viitor și ar putea elimina, în decurs de șase luni, aproximativ 20.000 de apartamente pentru turiști din oraș, conform The Guardian.
CITEȘTE ȘI BNR: Rata anuală a inflației va crește ușor în ultimele luni ale anului și va cunoaște o fluctuație pronunțată în semestrul I 2025 Prețurile s-au dublat în ultimul deceniu
Pentru activiștii care militează pentru dreptul la locuințe al oamenilor, referendumul este „ o rază de speranță”, într-o piață imobiliară unde prețurile aproape s-au dublat din 2015.
Grupul a început să strângă semnături în Lisabona la începutul anului 2023. Pe lângă creșterea prețurilor, cei care locuiesc în apropierea apartamentelor pentru turiști au povestit cum nu mai cunosc pe nimeni în clădirile în care locuiesc. Ei au zis și că se simt mai puțin în siguranță, din cauza fluxului constant de străini care vin și pleacă.
Petiția este susținută și de alte 4.400 de persoane, care nu mai locuiesc în Lisabona din cauza chiriilor prea scumpe. „Uneori trebuie pur și simplu să-ți iei rămas-bun de la un oraș pe care îl iubești pentru că nu îți mai poți permite să locuiești acolo”, a spus Antunes.