Poluare cu amoniu, fosfor total, detergenți, sulf și hidrogen sulfurat pe râul Jijia. Garda de Mediu amendează Stația de Epurare Ape Uzate Dorohoi

Poluare cu amoniu, fosfor total, detergenți, sulf și hidrogen sulfurat pe râul Jijia. Garda de Mediu amendează Stația de Epurare Ape Uzate Dorohoi
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iun 2024

Comisarii Gărzii de Mediu Botoșani au făcut un control, după ce s-a semnalat miros urât în zona Stației de Epurare Ape Uzate Dorohoi și a localității Broscăuți. După analize, s-a constatat că valorile maxime de poluați au fost depășite, fiind aplicată o amendă de 75.000 de lei.

”Ca urmare a unui control neplanificat în vederea soluționării unei sesizări privind disconfortul olfactiv resimțit în zona Stației de Epurare Ape Uzate Dorohoi și a localității Broscăuți o echipă de comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu Comisariatul Județean Botoșani a constatat faptul că aspectele sesizate se confirmă. Pe amplasamentul Stației de epurare ape uzate (SEAU) a municipiul Dorohoi cât și în zona adiacentă a acesteia se simțea disconfort olfactiv rezultat al funcționării stației”, a transmis Garda de Mediu Botoșani, relatează News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Sursa citată a precizat că s-a verificat râul Jijia la intrarea în localitatea Broscăuți aval de SEAU Dorohoi și s-a constatat disconfort olfactiv, iar apa prezenta o culoare albicioasă – opacă.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
TABEL Noi ieftiniri. Motorina, la cel mai redus preț al ultimelor 11 luni. Bucuria șoferilor va fi însă una de scurtă durată CITEȘTE ȘI TABEL Noi ieftiniri. Motorina, la cel mai redus preț al ultimelor 11 luni. Bucuria șoferilor va fi însă una de scurtă durată

”Din analiza Situației indicatorilor de calitate pentru apele uzate (valori pentru două zile consecutive influent-efluent), rezultă faptul că valorile înregistrate se situează peste valorile limită prevăzute în H.G. nr. 352 din 21 aprilie 2005 privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 188/2002 pentru aprobarea unor norme privind condițiile de descărcare în mediul acvatic a apelor uzate. Pe proba de control prelevată de Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoșani din efluentul stației de epurare Dorohoi s-a constat depășirea limitelor maxime admise ale poluanților în cursul de apă Jijia pentru: amoniu, fosfor total, detergenți, sulf și hidrogen sulfurat”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit acesteia, conform Referatelor de necesitate în perioada februarie – mai 2024 puse la dispoziție, reiese că SEAU Dorohoi a necesitat reparații și schimb de piese pentru a se asigura funcționarea tuturor treptelor de epurare.

”În această perioadă SEAU Dorohoi nu a fost exploatată întocmai prescripțiilor din cartea tehnică și nu s-au asigurat mijloacele necesare funcționării tuturor treptelor de epurare, fapt dovedit de rapoartele de încercare efectuate atât de operatorul economic cât și de SGA Botoșani”, mai arată Garda de Meidu.

Prin nota de constatare încheiată, s-au impus un număr de 7 măsuri cu termen pentru remedierea neconformităților constatate și s-a aplicat sancțiune contavențională de 75.000 lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
poluare
jijia
epurare
dorohoi
botosani
ape uzate