Sindicatele din MInisterul Finanțelor și Administrația Națională de Administrare Fiscală, care protestează marți pentru a doua zi consecutiv în privința măsurilor luate de guvern în ce îi privește pe bugetari, au amenințat că pot bloca România cu o grevă generală.

”Putem să ieșim zi de zi sau putem, dacă nu ne asculta nimeni, să blocăm activitatea și, atunci, toată România va fi blocată.
Nu vor fi bani de pensii, nu vor fi bani se zboare avioanele, nu vor fi bani să plătim salarii”, a declarat președintele Sed Lex, Vasile Marica, la Digi24.

Potrivit liderului sindical, crește numărul celor care protestează: „Dacă ieri am avut în stradă în jur de 5.000, astăzi avem în stradă, în fața instituțiilor, în jur de 8.000 de oameni. Până la 20.000 de oameni mai avem”.
Vasile Marica a amenințat cu o grevă generală în sectorul finanțelor publice.
„Eventual nu vom veni o zi la muncă, în ziua în care se dau salarii, pensii. Nu o să venim, deloc, niciunul. Închidem instituția și ne ducem acasă. Până ajungi la președinte și la premier sunt o mie de indivizi care își dau cu părerea despre o hârtie. Vom continua protestele atât timp cât este necesar, până ne ascultă cineva și încearcă să rezolve problemele majore”, a declarat președintele Sed Lex.
Angajați ai instituțiilor ANAF, Trezorerii, Direcției Naționale Antifraudă și Ministerului Finanțelor protestează spontan, marți, pentru a doua zi împotriva tăierilor de sporuri, potrivit sindicatului Finanțe Sed Lex.

Zeci de angajați ai ministerului de Finanțe au început să protesteze marți împotriva măsurilor fiscale care, spun ei, îi dezavantajează. Angajați ai instituției s-au dus în fața biroului ministrului Alexandru Nazare, care a stat de vorbă cu ei.
Proiectul care taie sporul de condiții vătămătoare pentru bugetari, aprobat
Proiectul de ordonanță de urgență care plafonează sporul de condiții vătămătoare pentru bugetari și reduce numărului de zile de concediu de odihnă suplimentar a fost adoptat luni de către Guvern. În forma finală a OUG, plafonarea este fixată la 300 de lei brut, însă numărul de zile concediu acordate pentru cei care beneficiază de spor va fi redus cu mai puține zile decât se preconiza în forma inițială.

De asemenea, concediul de odihnă suplimentar, acordat pentru activitatea în locuri de muncă în care există astfel de condiții, va avea o durată cuprinsă între 3 și 5 zile lucrătoare. Până acum concediul suplimentar avea o durată între 5 și 10 zile lucrătoare.
„Aceste măsuri au fost luate din necesitatea urmăririi unei politici fiscal-bugetare prudente, care să asigure sustenabilitatea fiscală pe termen mediu și lung, precum pentru corectarea deficitului bugetar excesiv.
Măsurile intră în vigoare începând cu data de 1 iulie 2025 și se aplică până la data de 31 decembrie 2026”, precizează sursa citată.