Numărul britanicilor care au aplicat pentru cetățenie în alte state din Uniunea Europeană a urcat semnificativ după referendumul din iunie, în unele cazuri solicitările crescând de aproape 10 ori, relevă o analiză The Guardian realizată pe baza răspunsurilor trimise de autoritățile din 18 țări.
Mulți dintre britanicii care au depus cereri pentru obținerea cetățeniei în alte state lucrează și locuiesc de mai mult timp în afara Regatului Unit și vor să își păstreze avantajele de care beneficiază în prezent în calitate de membri UE.
Statele incluse în analiza publicației britanice sunt Danemarca, Suedia, Italia, Olanda, Irlanda, Germania, Ungaria, România, Cehia, Luxemburg, Finlanda, Belgia, Slovenia, Estonia, Lituania, Slovacia, Bulgaria și Croația.
Potrivit analizei, cel puțin 2.800 de britanici au solicitat obținerea cetățeniei într-una din țările enumerate în primele opt luni ale acestui an, în creștere cu peste 250% comparativ cu intervalul similar din 2015. În Danemarca și Suedia, numărul aplicațiilor a crescut de aproape 10, respectiv 3 ori.
Mai mulți aplicanți au declarat pentru Guardian că au cerut cetățenia altui stat din cauza rezultatului de la referendum.
Cele mai multe cereri au fost primite de statele din nordul și vestul Europei, în timp ce numărul britanicilor interesați de dobândirea cetățeniei într-una din țările est-europene, deși în urcare față de anul trecut, rămâne extrem de scăzut.
În cazul României, doar doi britanici au depus actele pentru dobândirea cetățeniei, în creștere de la o persoană anul trecut. Pe primul loc în regiune în funcție de numărul aplicațiilor primite de la britanici se situează Ungaria, cu 20 de cereri față de 9 cereri în 2015, urmată de Republica Cehă (11 vs 3 cereri anul trecut) și Croația (5 vs 4 cereri).
La nivelul UE, Suedia a înregistrat cele mai multe solicitări de cetățenie de la britanici (1.100), urmată de Danemarca și Irlanda (aproximativ 300 fiecare) și Luxemburg (aproximativ 100).
În Germania, unde lucrează peste 100.000 de expați britanici, aplicațiile nu au fost centralizate, însă datele furnizate de primele 10 orașe în funcție de mărime indică o creștere vizibilă a numărul de solicitări. Numai în Berlin au fost primite 230 de aplicații în acest an, comparativ cu 45 de aplicații în 2015.