ULTIMA ORĂ Decizie de evacuare la Roșia Montană. A fost emis mesaj Ro-Alert. Oamenii, cazați în săli de sport și internate

ULTIMA ORĂ Decizie de evacuare la Roșia Montană. A fost emis mesaj Ro-Alert. Oamenii, cazați în săli de sport și internate
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 oct 2022

Autoritățile din județul Alba au emis, în noaptea de sâmbătă spre duminică, mesaje Ro-Alert prin care solicită populației din avalul barajului Lacului Piscicol Tăul Mare să părăsească zona, după ce s-a constatat o avarie la golirea de fund a barajului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Pentru protecția populației aflată în proximitatea barajului, în cadrul ședinței Comitetului Local pentru Situații de Urgență a fost dispusă măsura evacuarii preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicolă Tăul Mare. Relocarea cetățenilor va fi temporară în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale, iar transportul acestora se va realiza cu mijloace proprii sau ale autorităților locale și ale ISU Alba (7 microbuze).

Guvernul ia în calcul o majorare a salariului minim la 3.000 lei, de la 1 ianuarie. Creșterea pensiilor, maximum 11%, în functie de buget - surse CITEȘTE ȘI Guvernul ia în calcul o majorare a salariului minim la 3.000 lei, de la 1 ianuarie. Creșterea pensiilor, maximum 11%, în functie de buget - surse

La nevoie, aceste mijloace vor fi suplimentate cu autoturisme ale operatorilor economici de transport din zonă.

Spațiile identificate pentru cazarea localnicilor se află la internate școlare și săli de sport din orașul Abrud și orașul Cîmpeni, cu o capacitate de cazare totală de aproximativ 400 de persoane.

Oficiali din cadrul ISU alba au declarat, pentru News.ro, că primarul din Roșia Montană a emis o dispoziție de evacuare a localnicilor care au casele în avalul barajului, iar ISU a emis mesaj Ro-Alert privind evacuarea, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

FOTO De la Bruxelles, ministrul Energiei anunță: Reducere obligatorie a consumului de electricitate în orele de vârf inclusiv în România. Am cerut să fie voluntar, dar am fost sprijiniți de prea puțini! CITEȘTE ȘI FOTO De la Bruxelles, ministrul Energiei anunță: Reducere obligatorie a consumului de electricitate în orele de vârf inclusiv în România. Am cerut să fie voluntar, dar am fost sprijiniți de prea puțini!

Reprezentanți ai administraiei locale au precizat că aproximativ 200 de oameni locuiesc în aval de baraj, iar decizia de autoevacuare ar fi valabilă până dimineață.

Decizia a fost luată preventiv, în condițiile în care este semnalată o avarie la golirea de fund a barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

Primarul comunei a sunat la numărul unic de urgență 112 și, imediat ce a anunțat situația, au fost convocate Comitetul Local pentru Situații de Urgență al comunei Roșia Montană, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba, a fost activat Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției și alertată grupa operative și creșterea capacității de intervenție, prin suplimentarea personalului operativ cu cel aflat în turele libere.

Raed Arafat, sfaturi în caz de pericol nuclear CITEȘTE ȘI Raed Arafat, sfaturi în caz de pericol nuclear

Conform IGSU, în zona Lacului Piscicol Tăul Mare au fost trimise două autocamioane de intervenție dotate cu motopompe remorcabile de mare capacitate fiecare 10.000 litri pe minut, două autospeciale 4x4 cu capacitate mărită de trecere, două microbuze de transport precum și 43 de ofițeri și subofițeri și soldați aparținând ISU Alba. În zonă a fost dislocat personal de la poliție și jandarmerie pentru asigurarea ordinii publice și a celorlalte măsuri specifice.

Totodată, din ordinul IGSU, a fost suplimentată resursa de intervenție cu alte 4 motopompe de mare capacitate din județele Bihor, Cluj, Hunedoara și Mureș.

Conform datelor publicate de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cîmpeni, lacul Tăul Mare este un lac artificial  construit în anul 1908, alături de alte astfel de  tăuri (Tăul Cornei,Tăul Țarinii etc.), care la acea vreme erau necesare pentru punerea în mișcare a steampurilor (instalație de separare a aurului).

FOTO Trenuri oprite de la funcționare de ANPC. Amenzi pentru scaune murdare, grupuri sanitare neigienizate, praf în instalațiile de aer condiționat CITEȘTE ȘI FOTO Trenuri oprite de la funcționare de ANPC. Amenzi pentru scaune murdare, grupuri sanitare neigienizate, praf în instalațiile de aer condiționat

Barajul este amplasat la o altitudine de aproximativ 930 metri, pe teritoriul localității Roșia Montană, în parte estică a comunei, având o suprafață de 40.000 de metri pătrați și fiind alimentat de trei pâraie izvorâte din dealurile Rotundu, Vârși și Suley.

Lacul reprezintă un important punct de interes turistic al zonei.

viewscnt
Afla mai multe despre
rosia montana
evacuare