ULTIMA ORĂ DOCUMENT Angajamentele Guvernului la Bruxelles: Vârsta de pensionare schimbată, pensiile nu cresc "ad hoc", stagiul minim de cotizare de 25 de ani va fi modificat, posibilitatea pensionării anticipate va fi eliminată

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Angajamentele Guvernului la Bruxelles: Vârsta de pensionare schimbată, pensiile nu cresc "ad hoc", stagiul minim de cotizare de 25 de ani va fi modificat, posibilitatea pensionării anticipate va fi eliminată
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mai 2021

Cheltuielile cu pensiile vor rămâne la același nivel, fără să fie preconizate creșteri "ad hoc" ale pensiilor pe termen scurt și mediu, s-a angajat Guvernul în planul de reforme inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și prezentat Comisiei Europene. De asemenea, Executivul are în vedere revizuirea vârstei de pensionare, modificarea prevederilor privind stagiul minim de cotizare, prin modificarea limitei de 25 de ani, și eliminarea posibilității pensionării anticipate, relevă documentul obținut de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități
Urmărește-ne și pe Google News

Conform acestui plan, Guvernul își propune adoptarea unui nou proiect de lege privind pensiile publice, care urmează să fie supus aprobării Parlamentului anul acesta.

Evenimente
>31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Liberalii propun noi măsuri de reducere a birocrației, dar proiecte similare, precum al premierului Cîțu, zac în Parlament de ani CITEȘTE ȘI Liberalii propun noi măsuri de reducere a birocrației, dar proiecte similare, precum al premierului Cîțu, zac în Parlament de ani

Prevederile care vor fi incluse în noua reformă a pensiilor

- Prevederile Legii nr. 127/2019 sunt retrase, inclusiv cele legate de modificarea stagiului de cotizare fix de 25 de ani. 

- Cheltuielile cu pensiile vor fi menținute la același nivel - nu sunt preconizate creșteri ad hoc ale pensiilor pe termen scurt și mediu. 

- Creșterea echitabilă a gradului de adecvare pentru beneficiarii de pensii minime prin creșteri de pensii țintite pentru a le permite să treacă peste pragul sărăciei.

- Introducerea de noi stimulente fiscale pentru a prelungi viața profesională dincolo de vârsta normală de pensionare.

- Simplificarea sistemului de pensii speciale în măsura permisă de Constituție.

- Introducerea unui nou sistem de calcul al pensiilor bazat pe o formulă stabilă și o indexare automată a pensiilor cu rata inflației, în timp ce este eliminat indicele de corecție.

- Este eliminată pensionarea anticipată

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Angajamentele Guvernului la Bruxelles: Vârsta de pensionare schimbată, pensiile nu cresc

Cîțu: Pregătim cea mai bună perioadă din istorie din punct de vedere economic pentru toți românii! CITEȘTE ȘI Cîțu: Pregătim cea mai bună perioadă din istorie din punct de vedere economic pentru toți românii!

- Digitalizarea tuturor dosarelor de pensii fără creșterea pensiei medii (în afară de modificările generate prin creșterea adecvării echitabile pentru beneficiarii de pensii minime).

- Revizuirea vârstei de pensionare în raport cu creșterea speranței de viață atât pentru bărbați, cât și pentru femei, cel târziu până în 2035. 

- Îmbunătățirea sustenabilității pentru pilonul II, revenind la unele dintre prevederile anterioare, digitalizând sistemul și permițând o diversificare a categoriilor de active din piața locală în care este permisă investirea activelor fondurilor.

Guvernul a estimat cheltuieli de 100 milioane euro pentru angajarea personalului temporar, achiziționarea unui nou sistem informatic pentru digitalizarea sistemului de pensii și asistență tehnică pentru pregătirea reformelor.

DECIZIE Schema de ajutor pentru HoReCa, rectificată în Parlament: Au fost reduse termenele de menținere a activității, prelungite anterior de Guvern. Ajutor și pentru organizatorii de evenimente. Dispar condiții și verificări CITEȘTE ȘI DECIZIE Schema de ajutor pentru HoReCa, rectificată în Parlament: Au fost reduse termenele de menținere a activității, prelungite anterior de Guvern. Ajutor și pentru organizatorii de evenimente. Dispar condiții și verificări

Anterior, liderul Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, a susținut că Guvernul vrea să crească stagiul minim de cotizare la pensie de la 25 de ani la 35 ani, să elimine pensionarea anticipată și să introducă un nou sistem de calcul al pensiilor, în care se renunță la indicele de corecție. 

El a arătat că schimbările au fost incluse într-un document privind reforma pensiilor pe care Guvernul și-l asumă în fața Comisiei Europene.

"Modificarea stagiului normal de cotizare de 25 de ani, vor vrea să revină la cel puțin 30-35 de ani stagiu de cotizare. Menționează că cheltuielile cu pensiile vor fi ținute la nivel similar în anii care urmează, adică fondul de pensii va fi înghețat, și că nu se preconizează creșteri ad-hoc ale pensiilor pe termen scurt și mediu. O altă măsură este introducerea unui nou sistem de calcul al pensiilor bazat pe o formulă stabilă și o indexare automată a pensiilor cu rata inflației, în timp ce se elimină indicele de corecție. Așadar, noua formulă va elimina încă ceva: indicele de corecție. Acel indice de corecție este 50% din creșterea reală a salariului mediu pe economie, care înseamnă ceva în plus la creșterea anuală a pensiilor. Dacă, spre exemplu, salariul mediu pe economie îți crește într-un an cu 5% și ai inflație de 3%, dai 2%. 50% din ăștia 2% trebuiau să se ducă, suplimentar, în creșterea pensiilor. Dispare și asta", a spus Dumitru Costin, la Antena 3.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii
majorare
guvern
pensionare
anticipat
pnrr