Un alpinist român, găsit mort pe muntele Everest, la peste 7.000 de metri altitudine. Lucra în domeniul bancar de peste 20 de ani - VIDEO

Un alpinist român, găsit mort pe muntele Everest, la peste 7.000 de metri altitudine. Lucra în domeniul bancar de peste 20 de ani - VIDEO

Sursa foto: Paginademedia.ro

Profit.ro
Profit.ro
scris 22 mai 2024

Un alpinist român a murit pe muntele Everest, la peste 7.000 de metri altitudine. Ghidul său este cel care l-a găsit fără suflare în cort.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Trupul neînsuflețit urmează să fie coborât și dus în capitala Nepalului, precizează Știrile Pro TV.

FOTO Corespondență din Atena – Într-o intervenție-surpriză, cea mai mare companie energetică din Ucraina, a miliardarului Rinat Ahmetov, mulțumește României pentru sprijin. Ajutorul cerut din partea Europei CITEȘTE ȘI FOTO Corespondență din Atena – Într-o intervenție-surpriză, cea mai mare companie energetică din Ucraina, a miliardarului Rinat Ahmetov, mulțumește României pentru sprijin. Ajutorul cerut din partea Europei

Bărbatul este a treia victimă a sezonului pe cel mai înalt versant din lume.

Apinistul Gabi Țabără s-a stins din viață pe Everest. Era în Tabăra a treia (Camp III), la 7.470 de metri și se pregătea să urce pe Lhotse (un vârf din vecinătatea mai cunoscutului Everest). Țabără (care avea 48 de ani) a fost găsit fără suflare în cort de către ghidul său Sherpa, potrivit organizatorului expediției sale, Makalu Adventure. Ca un omagiu, Paginademedia.ro îi (re)spune povestea, așa cum el însuși a pus-o în fața cititorilor într-un interviu video, după ce reușise primul „optmiar”, acum aproape trei ani.

Gabriel Țabără era în expediție de două luni, în încercarea de a cuceri Lhotse. Ar fi fost al doilea „optmiar” pe care îl urca (8.516 metri). În urmă cu trei ani, reușea să atingă Manaslu, tot în masivul Himalaya (8.163 de metri), scrie G4Media.ro.

Alpinismul era pasiunea lui Țabără. O dată pe an, pleca într-o expediție de amploare. În rest, lucra în domeniul bancar de peste 20 de ani (la Unicredit și, în ultimii ani, la Raiffeisen Bank, ca Network Project Coordinator).

CONFIRMARE DOCUMENT Noua formulă de calcul al salariului minim CITEȘTE ȘI CONFIRMARE DOCUMENT Noua formulă de calcul al salariului minim

„De mic am început să urc pe munte. Primele amintiri le am de la 10 ani, când urcam pe Jepii Mici cu părinții mei”, povestea Gabi Țabără într-un interviu Paginademedia.ro, acum doi ani, când tocmai se întorsese de pe Himalaya.

Apoi „mi-am pus întrebarea dacă pot să fac mai mult. Totul a plecat de la un pariu cu mine, să joc în altă ligă. Cumva am vrut să trec din liga națională în cupele europene”.

Mont Blanc a reprezentat „botezul”, în 2012. A fost apoi pe Aconcagua („acoperișul Americilor”), iar apoi în Himalaya.

„Toată pasiunea e să îți depășești limitele și slăbiciunile. Riscuri există”

Gabriel Țabără era conștient de riscurile acestei pasiuni. „Riscuri există. Eu chiar glumeam cu colegii, când am plecat, că există o probabilitate să nu mă întorc”, spunea atunci.

Regii romilor din Sibiu, verificați de Garda de Mediu pentru că topeau plumb în curte. „Ce să facem, ne supunem țării în care trăim, nu?” CITEȘTE ȘI Regii romilor din Sibiu, verificați de Garda de Mediu pentru că topeau plumb în curte. „Ce să facem, ne supunem țării în care trăim, nu?”

După ce a atins primul vârf din Himalaya, anul trecut a încercat un al doilea vârf, însă condițiile meteo nu au făcut posibil „atacul” asupra vârfului.

Pentru el, „vârful e ca un bonus, din toată expediția. Toată pasiunea e să îți depășești limitele și slăbiciunile”.

A văzut tragedii pe munte

„Am trecut și pe lângă cazuri fatale. Am văzut pe viu un alpinist decedat, am trecut la jumătate de metru de el. Era adus de șerpași.

VIDEO Ciolacu promite să crească salariile muzeografilor săptămâna viitoare: Dacă vor face grevă, sâmbătă noaptea mă găsiți la Antipa CITEȘTE ȘI VIDEO Ciolacu promite să crească salariile muzeografilor săptămâna viitoare: Dacă vor face grevă, sâmbătă noaptea mă găsiți la Antipa

A fost o combinație nefericită de infarct și edem cerebral, când se umflă creierul din cauza presiunii foarte scăzute. E prima dată când am văzut un caz fatal, dar trebuie să ai o pregătire mentală bună, să treci peste.”

A mers mai departe: „Dacă începem să renunțăm la visele noastre, rămânem cramponați într-un anumit mediu”, spunea Țabără.

Interviul video pe Paginademedia.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
everest
apinist