USR va depune o lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale lucrătorilor fostei Securități

USR va depune o lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale lucrătorilor fostei Securități
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 dec 2022

Uniunea Salvați România va depune un proiect pentru eliminarea pensiilor speciale ale lucrătorilor fostei Securități, a anunțat președintele partidului, Cătălin Drulă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

El a lansat un apel la adresa majorității parlamentare "să nu mai protejeze torționarii Securității" și să voteze proiectul USR, arată Agerpres.

PROFIT NEWS TV Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului: Venim anul viitor cu o reducere de personal de minimum 10%. Avem multe plecări la agenții, nu s-a prezentat nimeni la concurs. Majorări salariale blocate CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului: Venim anul viitor cu o reducere de personal de minimum 10%. Avem multe plecări la agenții, nu s-a prezentat nimeni la concurs. Majorări salariale blocate

"Este absolut revoltător ca securiștii care au exercitat teroare în numele unui regim totalitar să primească astăzi pensii speciale din partea statului român. Sunt oameni care au adus teroarea, frica, au frânt destine și care astăzi primesc în mod sfidător pensii speciale din partea statului român democratic. Ei continuă să fie și după 1989 specialii acestui stat. USR va depune luna aceasta o lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale lucrătorilor Securității care au făcut poliție politică, încălcând astfel drepturile omului. E vorba de 1.300 de foști ofițeri de Securitate și de Miliție, mulți dintre ei încă în viață, care au primit din partea instanțelor hotărâre judecătorească definitivă că au fost lucrători ai Securității și au desfășurat activități prin care au suprimat sau au îngrădit drepturi și libertăți fundamentale ale omului, în scopul susținerii puterii comuniste", a arătat Drulă, în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul USR.

El a subliniat că în PNRR sunt prevăzute încă 25 de zile pentru desființarea pensiilor speciale, motiv pentru care USR dedică luna decembrie eliminării acestor tipuri de pensii. Potrivit acestuia, pensiile speciale reprezintă 1% din PIB, fiind astfel o sumă mai mare decât bugetul dedicat cercetării (0,16% din PIB). De asemenea, pensia specială este în medie de opt ori mai mare decât pensia contributivă.

Liderul USR a pledat și pentru abrogarea pensiilor speciale ale aleșilor locali, care ar avea un impact de un miliard de lei asupra bugetului din 2023, în cazul în care nu vor fi eliminate sau amânate.

Deputatul Cristian Seidler a declarat la rândul său că jalonul 215 din PNRR prevede reforma pensiilor speciale prin intrarea în vigoare a legislației până la sfârșitul acestui an. El a menționat că în urmă cu un an a fost depus proiectul USR de eliminare a pensiilor speciale ale aleșilor locali, dar că "acesta zace degeaba" la Senatul României, după ce a fost aprobat tacit de Camera Deputaților.

"Domnul Buădi tot vorbește în spațiul public despre trimiterea legii către Parlament până la finalul acestui an, dar nu acesta este jalonul din PNRR. Trimiterea în Parlament a unei legi dinspre Guvern înseamnă un foarte mic și insuficient pas. Spunem acest lucru pentru că vedem experiența anterioară: proiectul de abrogare a pensiilor speciale ale parlamentarilor stă în Parlament, nici măcar nu e trimis la comisia de raport, din luna mai a acestui an. Iată o lege depusă și care stă în Parlament. Același lucru se poate întâmpla cu orice lege pe care o trimite Guvernul în Parlament referitor la pensiile speciale", a spus el.

În ce privește pensiile militare, Seidler a pledat pentru implementarea principiului contributivității.

"E o chestiune care ține de o nedreptate ridicată la cele mai înalte culmi, pentru că în anumite cazuri e vorba despre venituri care s-au luat în calcul în ultimele luni de activitate - pensiile militarilor se calculează raportat la șase luni din ultimii cinci ani - în care anumiți privilegiați ai sorții, încă dinainte să se pensioneze și-au umflat în mod artificial veniturile, cu tot felul de sporuri, prime și bonusuri; unele pe care și le-au acordat ei între ei", a spus el.

Seidler a subliniat că printre beneficiarii acestor pensii nu se numără doar cei din armată și că "în realitate sunt mult mai mulți" cei din Ministerul Afacerilor Interne.

"Vorbim despre militari ca definiție juridică. Asta înseamnă, în realitate, de fapt, nu doar soldații armatei române, ci și polițiști, jandarmi, angajați din serviciile secrete, din structuri militare", a menționat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
usr
pensii speciale