VIDEO Statele Unite, la proba supremă a frigului. Un frig ce se întâlnește o dată la o generație

VIDEO Statele Unite, la proba supremă a frigului. Un frig ce se întâlnește o dată la o generație
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 feb 2023

Un puternic val de frig arctic s-a abătut asupra nord-estului Statelor Unite, amenințând să ducă temperaturile la minime record în multe locuri, inclusiv pe Muntele Washington din New Hampshire, unde vântul ar putea face ca temperatura să se resimtă ca minus 79 grade Celsius, au anunțat meteorologii.

O avertizare a Serviciului Național de Meteorologie (NWS) precizează că masa de aer rece va menține până sâmbătă temperaturile la niveluri ce pun în pericol viețile oamenilor. Sunt condiții extrem de periculoase cauzate de un votex polar care va fi de scurtă durată, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
DECIZIE Cei mai vulnerabili români vor beneficia și online de ajutoare la plata facturilor de energie și încălzire CITEȘTE ȘI DECIZIE Cei mai vulnerabili români vor beneficia și online de ajutoare la plata facturilor de energie și încălzire
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Vineri dimineață, nucleul masei de aer rece, împins din Canada arctică către Statele Unite de curenți de aer de mare altitudine, era centrat deasupra câmpiilor americane, a declarat meteorologul Bob Oravec, de la serviciul de prognoză meteo. International Falls, Minnesota, era cel mai rece loc până la ora 7 dimineața (ora locală), cu temperaturi ce se situau în jurul valorii minus 38 de grade Celsius. Aerul uscat înseamnă însă că va fi limitată căderea de zăpadă. "Se deplasează spre nord-est" și temperaturile vor scădea pe parcursul zilei de vineri, a spus meteorologul.

UN FRIG CE SE ÎNTÂLNEȘTE O DATĂ LA O GENERAȚIE

Boston și Worcester, cele mai mari orașe din New England, au închis școlile vineri din cauza îngrijorărilor legate de riscul de hipotermie și degerături în timp ce copiii ar aștepta autobuzele sau ar merge pe jos.

Dominic Fritz le cere parlamentarilor să adopte legea privind instalarea de radare fixe, după ce un copil de 10 ani a murit lovit de o mașină CITEȘTE ȘI Dominic Fritz le cere parlamentarilor să adopte legea privind instalarea de radare fixe, după ce un copil de 10 ani a murit lovit de o mașină

Primarul din Boston, Michelle Wu, a declarat stare de urgență până duminică și a deschis centre de încălzire pentru a-i ajuta pe cei peste 650.000 de locuitori ai orașului să facă față la ceea ce NWS a avertizat că ar putea să se transforme într-un front atât de rece, încât se poate întâlni "o dată la o generație".

Prognoza de frig năprasnic a forțat închiderea - rară - a unui muzeu plutitor ce prezintă zilnic o reconstituire a Boston Tea Party din 1773.

"Purtați mănuși peste mănuși, stratificarea funcționează și pentru mâini. Purtați întotdeauna o căciulă și acoperiți-vă gura cu un fular pentru a vă proteja plămânii", i-au sfătuit autoritățile pe oamenii din Boston.

La Boston erau minus 6 grade Celsius vineri dimineață, dar se așteapta ca temperatura să scadă pe parcursul zilei și să ajungă la minus 19 grade Celsius până la miezul nopții. În Worcester, Massachusetts, la 64 km mai spre vest, temperaturile erau așteptate să scadă până la minus 25 de grade Celsius, înainte de a începe să se tempereze în cursul zilei de sâmbătă.

PERICOL DE HIPOTERMIE ȘI DEGERĂTURI

Chris Sununu, guvernatorul statului New Hampshire, a declarat că statul s-ar putea confrunta cu cel mai aspru ger din ultimii ani. El a sfătuit oamenii să rămână în casă cât mai mult posibil și să-și verifice vecinii, rudele și persoanele în vârstă. Autoritățile au avertizat că degerăturile sunt posibile după o expunere de numai 15 minute la temperaturile așteptate și au precizat că hipotermia poate apărea în 10 minute la minus 34 de grade Celsius.

ANUNȚ Hidroelectrica a început să trimită facturile. „Nu vor veni teancurile!” CITEȘTE ȘI ANUNȚ Hidroelectrica a început să trimită facturile. „Nu vor veni teancurile!”

Frontul atmosferic va crea o răcire a vântului "rar întâlnită" și în nordul și estul statului Maine, au avertizat meteorologii. "Temperaturile din acest weekend vor fi extrem și periculos de scăzute în tot statul", a anunțat guvernatoarea statului Maine, Janet Mills. "Vă rugăm să vă luați măsuri suplimentare de precauție, să fiți atenți dacă ieșiți afară și să vă verificați familia, prietenii și vecinii pentru a vă asigura că sunt în regulă", a transmis ea. Maine va deschide centre de încălzire și de încărcare electrică în comunitățile din întregul stat, a declarat biroul guvernatorului.

Și la New York temperaturile ar putea atinge minime record, aici fiind așteptate rafale de vânt de 80 km/h.

MINUS 79 DE GRADE CELSIUS

În parcul național Mount Washington, pe crestele celui mai înalt vârf din nord-est, temperaturile erau așteptate să scadă până la o minimă record de minus 46 de grade Celsius în cursul zilei de vineri. Prin comparație, temperatura aerului în Eureka, cea mai nordică stație meteo din Canada și cea mai nordică stație meteo din Arctica, se situa vineri dimineață la minus 41 de grade Celsius. Însă din cauza vântului, ce ar putea atinge viteza de 160 km/h, temperatura resimțită ar putea fi de minus 79 de grade Celsius pe vârful Muntelui Washington, care în mod tradițional este unul dintre cele mai reci locuri din țară. Temperatura resimțită exprimă efectul pe care l-ar avea asupra pielii expunerea la asemenea condiții meteo.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
frig