Guvernul Ciucă va promova un proiect de lege prin care sunt recunoscute drepturi ale cuplurilor gay căsătorite, dacă unul din parteneri este cetățean UE

Guvernul Ciucă va promova un proiect de lege prin care sunt recunoscute drepturi ale cuplurilor gay căsătorite, dacă unul din parteneri este cetățean UE
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 31 ian 2023

Guvernul Ciucă ar urma să elaboreze în acest an și să transmită Parlamentului pentru adoptare un proiect de lege prin care statul român recunoște dreptul de ședere/rezidență al cuplurilor gay căsătorite dacă unul dintre parteneri este cetățean al Uniuniunii Europene. Astfel, cetățeanul străin este recunoscut ca membru de familie al cetățeanului UE, fiindu-i permis să locuiască și să muncească în România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

De ce este important: În data de 18 iulie 2018, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că articolul 277, alineatele (2) și (4), din Codul Civil este constituțional doar în măsura în care autoritățile naționale recunosc căsătoriile gay încheiate în afara țării strict în scopul liberei circulații a cetățenilor europeni. Această prevedere a Codul Civil impune, în interpretarea CCR, ca statul român să recunoască căsătoriile între persoane de același sex pentru stabilirea reședinței cetățenilor europeni și a membrilor familiei lor, în ciuda interdicției generale impuse în același timp privind recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în afara țării.

Mai este important: Hotărârea CCR a fost luată după ce, cu o lună înainte, în iunie 2018, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis, în cauza C-673/16, că țările europene nu pot împiedica șederea cuplurilor de același sex căsătorite pe teritoriul lor, dacă unul dintre parteneri este cetățean UE, fiind obligate să recunoască relațiile de familie dintre persoanele respective. CCR solicitase instanței europene să clarifice dacă termenul “soț” poate fi interpretat și ca “membru al familiei” chiar dacă este vorba de o persoană de același sex căsătorită, într-un stat membru, cu un cetățean român sau al Uniunii Europene.

Puterea continuă programul ”Pentru unii se poate”: După ce le-au fost majorate salariile anul trecut, primarilor și șefilor de CJ li se dublează acum sporul de ”proiecte europene” din bani de la buget CITEȘTE ȘI Puterea continuă programul ”Pentru unii se poate”: După ce le-au fost majorate salariile anul trecut, primarilor și șefilor de CJ li se dublează acum sporul de ”proiecte europene” din bani de la buget

De unde au pornit deciziile CJUE și CCR

Hotărea a pornit de la un cuplu de bărbați, un român și un american, care au dat în judecată statul român pentru că nu le-a reacunoscut căsătoria oficiată la Bruxelles. Cei doi au locuit împreună patru ani în Statele Unite înainte de a se căsători la Bruxelles în 2010. În luna decembrie 2012, cetățeanul român a solicitat autorităților române eliberarea documentelor necesare pentru a putea locui cu caracter permanent în România împreună cu soțul său.

Autoritățile române au refuzat însă să îi acorde cetățeanului american acest drept de ședere printre altele pentru motivul că el nu putea fi calificat în România drept ”soț” al unui cetățean al Uniunii, întrucât România nu recunoaște căsătoriile între persoane de același sex.

Cei doi au introdus în aceste condiții o acțiune în fața instanțelor române pentru a contesta decizia autorităților române.

LEGE Primăriile, obligate și ele să nu mai ceară copii legalizate sau copii după acte emise de administrație. Dosarul cu șină - interzis complet. Formulare electronice și xerox gratuit, în orice serviciu public CITEȘTE ȘI LEGE Primăriile, obligate și ele să nu mai ceară copii legalizate sau copii după acte emise de administrație. Dosarul cu șină - interzis complet. Formulare electronice și xerox gratuit, în orice serviciu public

Proiectul de lege

Conform documentelor guvernamentale oficiale, proiectul de lege va fi prezentat în Guvern până în luna mai și ”vizează, în principal, alinierea legislației cu Hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauza C-673/16 având ca obiect o cerere de decizie preliminară formulată în temeiul articolului 267 TFUE de Curtea Constituțională a României și Decizia Curții Constituționale a României nr. 534 din 18 iulie 2018 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 277 alin. (2) și (4) din Codul civil)”.

Cu alte cuvinte, Guvernul va modifica legislația în conformitate cu deciziile CJUE și CCR în cazul cetățeanului român căsătorit cu cel american în Belgia, recunoscându-le dreptul de ședere și relația de familie.

Proiectul va fi transmis pentru dezbatere și adoptare Parlamentului și va intra în vigoare după promulgarea de către șefului statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
cuplu
gay
drept
severe
familie
membru
recunoaște
ccr
cjue
guvern
proiect-lege