ULTIMA ORĂ VIDEO EIA acuză România de inacțiune în privința comerțului ilegal cu gaze dăunătoare mediului și îi cere lui Kovesi să investigheze oficial

ULTIMA ORĂ VIDEO EIA acuză România de inacțiune în privința comerțului ilegal cu gaze dăunătoare mediului și îi cere lui Kovesi să investigheze oficial
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 3 aug 2022

Agenția de Investigații de Mediu (Environmental Investigation Agency - EIA), organizație nonguvernamentală fondată la Londra de un grup de activiști de mediu, solicită Parchetului European lansarea unei anchete oficiale privind comerțul ilegal cu gaze fluorurate, care ar intra în Europa prin România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Potrivit EIA, autoritățile române au eșuat să ia măsuri pentru stoparea fenomenului, în pofida neregulilor semnalate de o investigație a agenției încă din vara trecută.

"În ciuda faptului că am prezentat dovezile noastre organelor de aplicare a legii din România în urmă cu 12 luni, se pare că nu s-a luat nicio măsură", arată EIA.

Fuziune pe piața locală a două subsidiare ale francezilor de la Capgemini. Afacerilor celor două companii IT s-au apropiat de 160 milioane de lei CITEȘTE ȘI Fuziune pe piața locală a două subsidiare ale francezilor de la Capgemini. Afacerilor celor două companii IT s-au apropiat de 160 milioane de lei

EIA susține, într-un raport publicat în iulie anul trecut, că România este un important punct de acces pentru comerțul ilegal cu hidrofluorocarburi (HFC) în Europa. HFC sunt gaze refrigerante industriale utilizate, printre altele, în unitățile de aer condiționat și de răcire a supermarketurilor.

Potrivit raportului, butelii ilegale de HFC de producție chineză ar intra în România prin Ucraina și Turcia și ar fi apoi expediate pe tot continentul prin intermediul serviciilor de curierat și în compartimentele de bagaje ale autocarelor transnaționale.

“Pe lângă identificarea rutelor de contrabandă, raportul a indicat și numele persoanelor și companiilor implicate în comerțul ilegal. Pentru a ocoli controalele la frontieră, contrabandiștii au exploatat lacunele din Regulamentul privind gazele fluorurate și din procedurile vamale, au plătit funcționari corupți și au beneficiat de controale laxe la frontieră”, susține EIA.

Ca parte a unei reduceri treptate a utilizării HFC, UE a introdus un sistem de cote prin intermediul Regulamentului privind gazele fluorurate, pentru a limita volumul de pe piață al acestor gaze cu efect de seră. Măsura a redus oferta cu 37% în 2018, ceea ce a dus la o creștere vertiginoasă a prețurilor și a alimentat o piață neagră profitabilă în întreaga Europă.

Comerțul ilegal cu HFC nu numai că pune în pericol realizarea obiectivelor climatice ale UE, dar a dus și la pierderea a aproximativ 77 de milioane de euro pe an din TVA și taxe vamale, potrivit EIA.

"Așadar, în premieră pentru EIA, solicităm acum Parchetului European, care există pentru a proteja banii contribuabililor din UE de infractori, să investigheze această piață neagră în creștere a gazelor cu efect de seră", precizează agenția.

Raportul EIA a comparat datele raportate în temeiul Regulamentului UE privind gazele fluorurate cu datele comerciale și cu alte surse de informații, estimând că volumul de HFC introduse ilegal în UE prin contrabandă se ridică la 20-30% din comerțul legal.

Pierderile suferite de întreprinderile care operează în legalitate sunt semnificative, notează agenția. În 2020, primii cinci mari producători de HFC din Europa au estimat că importurile ilegale echivalează cu aproximativ 500 milioane de dolari în profituri pierdute pe an.

Parchetul European (EPPO), instituție condusă de Laura Codruța Kovesi, este responsabil cu investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

De la începutul activității, la 1 iunie 2021, EPPO a înregistrat peste 2.500 de rapoarte de infracțiuni din partea statelor membre ale UE participante și a unor persoane private. Au fost deschise peste 500 de investigații, iar unele rapoarte de infracțiuni sunt încă în curs de evaluare, se arată pe site-ul instituției.

viewscnt
Afla mai multe despre
environmental investigation agency
eia
agentia de investigatii de mediu
gaze hfc
gaze refrigerante
eppo
parchetul european
comert ilegal gaze fluorurate
ancheta
investigatie
laura codruta kovesi