Premierul Nicolae Ciucă a cerut Consiliului Concurenței și Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să investigheze dacă există elemente speculative în tranzacționarea angro a energiei electrice pe piața spot, pentru ziua următoare (PZU), de la bursa românească de profil OPCOM, în condițiile în care cantitățile de electricitate tranzacționate pe această piață, care în mod normal ar trebui să fie doar una de echilibrare, reprezintă peste jumătate din consumul național, și există o diferență semnificativă între prețul mediu ponderat la producători și cel de vânzare a energiei.
"Îl avem în sală pe președintele Consiliului Concurenței. Ținând cont de evoluția prețului la energie și în primul rând de diferența dintre prețul mediu ponderat la producători și cel cu care se vinde energia pe piață, Consiliul Concurenței împreună cu ANRE, cu toți cei care au responsabilități în acest domeniu, vă rog să verificați această evoluție a prețului, pentru că, așa cum am putut să înțeleg eu din tot ceea ce înseamnă ansamblurile și mecanismele acestea de producție și vânzare a energiei, piața pentru ziua următoare (PZU, piața spot – n.r.) trebuia să fie una de echilibrare, or putem să constatăm astăzi că ea a devenit chiar o piață consolidată de tranzacționare a energiei și vă rog să verificați dacă aici se produc sau nu elemente speculative privind tranzacționarea energiei. În tot acest ansamblu, vă rog să fie implicat și Ministerul Energiei", a declarat Ciucă în ședința de guvern.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Luna trecută, prețul mediu de închidere al PZU, pe care se tranzacționează peste jumătate din consumul național de electricitate, a fost de 1.813 lei/MWh, fiind de aproape 4 ori mai mare decât cel din luna corespunzătoare din 2021.
În ultima parte a lui iulie 2022, cum a anunțat Profit.ro, România a avut cel mai ridicat preț mediu zilnic spot la energie electrică din întreaga Europă, de 2.604 lei/MWh (sau 528 euro/MWh), aproape de 3 ori mai ridicat decât cel din Spania sau Portugalia și cu peste 200 de euro superior celui din Germania. Prețul s-a apropiat atunci de recordul istoric înregistrat pe 8 martie 2022, de 2.673 lei/MWh, singura dată când a fost înregistrat un preț superior.