Ultima zi de subscrieri în oferta Alro. Ordinele s-au întors pe tranșa de retail. Investitorii individuali beneficiază de un discount de 7%

Ultima zi de subscrieri în oferta Alro. Ordinele s-au întors pe tranșa de retail. Investitorii individuali beneficiază de un discount de 7%
Adrian Panaite
Adrian Panaite
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 19 iul 2018

Astăzi sunt ultimele ore în care mai pot fi realizate plasamente în oferta de vânzare pentru aproape 54% din acțiunile producătorului de aluminiu Alro. Ordinele care au fost retrase după amendarea ofertei s-au recompletat pe tranșa de retail care este acoperită în proporție de 10%. Cea mai mare parte a subscrierilor este așteptată pentru azi, așa cum s-a mai întâmplat în cazul altor operațiuni de piață. În cazul unei închideri pe prețul minim de 3,50 lei/acțiune, investitorii individuali ar obține titlurile la nivelul de 4,2550 lei/acțiune, sub închiderea de astăzi de pe bursă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Astăzi este programată să se închidă oferta derulată de Alro Slatina (ALR) care ar urma să aducă pe bursă un număr consistent de acțiuni disponibile la tranzacționare. Până acum acționariatul era foarte concentrat, cu 84,19% din titluri controlate de miliardarul rus Vitali Matchitscki, prin companiile Vimetco și Conef, vânzătorii din operațiunea de piață, și 10,21% din titluri de Fondul Proprietatea (FP).

Investitorii ar urma să plaseze ordine în cadrul ofertei pentru 53,77% din acțiuni, iar investitori instituțonali au declarat pentru Profit.ro că vor subscrie doar în ultima zi a operațiunii de piață. Acum ar urma să se întoarcă și retailul care a avut până acum o participare slabă pe tranșa sa, echivalentă cu 15% din acțiunile ofertate.

Allianz-Țiriac revine pe primul loc în ierarhia asigurătorilor în T1, la un an după ce a fost devansată de City Insurance CITEȘTE ȘI Allianz-Țiriac revine pe primul loc în ierarhia asigurătorilor în T1, la un an după ce a fost devansată de City Insurance

La finalul zilei de ieri, erau adunate în sistemul bursei 561 de ordine din partea investitorilor individuali pentru 6,21 milioane de acțiuni, reprezentând 10,80% din totalul tranșei. Plasate la prețul maxim al ofertei de 4,00 lei/acțiune, valoarea acestora se ridică la 24,86 milioane lei (5,34 milioane euro).

Este o reîntoarcere a retailului la un nivel apropiat de plasamentele pentru 6,23 milioane de acțiuni, care erau deja cumulate săptămâna trecută înainte de amendarea prospectului de ofertă la sfârșitul săptămânii trecute care a stabilit prelungirea cu 3 zile a perioadei de subscriere și delimitarea coridorului de ofertă (în jos). Inițial ajustarea operațiunii de piață intermediată de un consorțiu format din Deutsche Bank, UBS, BT Capital Partners, BCR și Groupe Société Générale a creat efecte contrare, respectiv retragerea unor ordine preț de peste 1,5 milioane acțiuni.

Conform unor așteptări ale pieței, exprimate și din maniera de cotare din piața secundară, oferta ar urma să se închidă pe prețul minim de 3,5000 lei/acțiune, caz în care investitorii individuali, care beneficiază de un discount de 7%, ar dobândi acțiunile la prețul de 3,2550 lei/acțiune. Astăzi, cotația a închis la prețul de 3,5100 lei/acțiune, marginal peste prețul minim al ofertei de 3,5000 lei/acțiune la care dacă s-ar închide oferta ar situa valoarea acesteia (în cazul unei subscrieri integrale) la 1,34 miliarde lei (287,92 milioane euro), iar valoarea de piață a Alro s-ar situa la 2,50 miliarde lei (537,16 milioane euro).

Vodafone pierde definitiv procesul împotriva amenda ANCOM pentru neîndeplinirea obligației de acoperire a 72 de localități CITEȘTE ȘI Vodafone pierde definitiv procesul împotriva amenda ANCOM pentru neîndeplinirea obligației de acoperire a 72 de localități

Producătorul de aluminiu din România anunțase încă de la jumătatea lunii mai oferta. „Aceasta este o veste foarte bună pentru Alro. Alro a devenit un jucător cheie pe piața globală a aluminiului, cu un istoric puternic, cu scală și prezență internațională. Avem o echipă puternică de management, care lucrează împreună de mulți ani, cu o strategie clară de a continua să crească prezența Alro în rândul clienților importanți din întreaga Uniune Europeană și dincolo de aceasta", spunea atunci Marian Năstase, Președintele Alro.

Alro este unul dintre emitenții cu rezultate financiare bune. Astfel, Combinatul de aluminiu a distribuit dividende în valoare de 382 milioane lei, de 7 ori mai mult decât tot prețul plătit la privatizare. Investitorii în acțiuni Alro Slatina (ALR) au beneficiat astfel de un randament cu 2 cifre la firma controlată de miliardarul rus Vitali Machitski.

Alro Slatina, sub controlul miliardarului rus Vitali Machitski, a semnat un credit de 167 milioane dolari, pe 3 ani, cu un sindicat format din 8 bănci CITEȘTE ȘI Alro Slatina, sub controlul miliardarului rus Vitali Machitski, a semnat un credit de 167 milioane dolari, pe 3 ani, cu un sindicat format din 8 bănci

Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor a combinatului de aluminiu a votat distribuirea unui dividend brut de 0,53523 lei/acțiune. Astfel, valoarea însumată a dividendelor distribuite se ridică la 382,03 milioane lei (81,99 milioane euro), sumă reprezentând 97,7% din profitul net la nivel de grup de 391 milioane lei. Cum Machitski deține un pachet de control de 84,19% din acțiunile Alro, prin compania Vimetco înregistrată în Olanda, rezultă că miliardarul rus va încasa din România 321,03 milioane lei (68,90 milioane euro).

Anul trecut, vânzările de aluminiu primar s-au redus din punct de vedere cantitativ cu 1,95%, la 151.000 de tone, de la 154.000 de tone, în schimb pe segmentul aluminiului procesat, livrările au crescut cu 6,49%, la 82.000 de tone, de la 77.000 de tone. Afacerile companiei s-au ridicat în 2017 la 2,47 miliarde lei, în creștere cu 15,42% față de exercițiul financiar precedent, însă focalizarea pe segmentul produselor cu valoare adăugată mare, a contribuit la un salt de aproape 4 ori a profitului net.

Pe fondul unei sporiri cu 15% a afacerilor și a creșterii vânzărilor de aluminiu procesat, combinatul Alro Slatina a realizat în 2017 un profit net de 318 milioane lei, record în istoria companiei.

În primele 3 luni ale acestui an, compania a avut un rezultat net de aproape 125 milioane lei, aproape jumătate din câștigul net record pe întreg anul trecut.

Alro Slatina, combinat fondat la jumătatea anilor ’60, a fost privatizat de statul român în anul 2002 către ruși, pe atunci sub denumirea Marco Group, prețul plătit fiind de 11,5 milioane dolari, de aproximativ 7 ori mai mic decât dividendele încasate în acest an. Valoarea de piață a companiei a crescut constant, iar capitalizarea bursieră a societății este de 2,49 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
alro
vimetco
actiuni
bursa
bvb