Un prim avion de tip F-35, din cadrul costisitorului program american, se prăbușește în SUA

Un prim avion de tip F-35, din cadrul costisitorului program american, se prăbușește în SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 sep 2018

Un avion de tip F-35B, din cadrul extrem de costisitorului program american, s-a prăbușit - pentru prima oară - în South Carolina, iar pilotul a reușit să se catapulteze și nu a fost rănit, a anunțat Corpul pușcașilor marini, relatează BBC News.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

O anchetă cu privire la cauzele accidentului este în curs, a precizat Corpul, scrie News.ro.

Premierul moldovean Pavel Filip, la ONU: Cerem Rusiei să își retragă imediat și necondiționat trupele din Transnistria și să înceteze aceste activități ilegale și provocatoare CITEȘTE ȘI Premierul moldovean Pavel Filip, la ONU: Cerem Rusiei să își retragă imediat și necondiționat trupele din Transnistria și să înceteze aceste activități ilegale și provocatoare

Programul F-35 este cel mai scump și mai mare program de înarmare de acest tip din lume.

Vânzările la nivel mondial ar urma să depășească 3.000 de aeronave, iar programul să dureze cel puțin 30-40 de ani.

Însă programul a fost criticat atât în ceea ce privește costurile, cât și eficiența în luptă.

Avionul implicat în accident ar fi costat aproximativ 100 de milioane de dolari, în contextul în care un nou contract anunțat vineri de Pentagon, cu privire la vânzarea unui număr-record de 141 de aeronave, a scăzut costul unui avion la aproximativ 89,2 milioane de dolari, potrivit Reuters.

Modelul este unul dintre cele trei versiuni ale seriei F-35 aflate în exploatare.

Statele Unite au efectuat joi prima operațiune cu avioane de tip F-35B vizând ținte talibane în Afganistan, la patru luni după ce armata israeliană a anunțat că a folosit avioane de tip F-35A în două atacuri aeriene distincte.

Președintele american Donald Trump a lăudat în mai multe rânduri avionul de tip F-35, despre care a spus că inamicul ”nupoate să-l vadă”.

Avionul nu este ”invizibil”, însă principalul său contractant, Lockheed Martin, a subliniat că sistemul său ”stealth avansat” îi permite să evite radarele.

Avionul de tip F-35, dezvoltat de Lockheed Martin și pilotat pentru prima oară în 2006, este o aeronavă de vânătoare polivalentă, proiectată să fie folosită de Forțele aeriene americane, Corpul pușcașilor marini și Marină în aceeași versiune.

El are trei variante - cu decolare convențională (A), cu decolare scurtă și aterizare verticală (B) și pentru catapultare (C).

Sistemul său stealth, forma și materialele din care este construit îi permit să pătrundă în zone fără să fie detactat de radar.

O secțiune transversală mică îi permite să atace avioane inamice înainte să-l vadă, iar sistemul de afișaj pe cască îi permite să tragă fără să se îndrepte neapărat către țintă.

Prin intermediul senzorilor, comunicațiilor și avionicii cu care este dotat are loc un schimb imediat de date cu comandanții operaționali, iar piloții pot urmări inamicul, bruia radare și dejuca atacuri.

viewscnt
Afla mai multe despre
f35
sua