Limitele valorice privind indicatorii tehnico-economici ai anumitor investiții publice noi, pentru care nu este nevoie de aprobarea unor autorități, inclusiv a Guvernului, au fost majorate printr-o hotărâre a Executivului.
Limitele valorice privind competențele de aprobare a documentațiilor tehnico-economice ale obiectivelor de investiții noi, care se finanțează, din fonduri publice au fost stabilite în Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice și sunt modificate conform indicilor de preț comunicați de Institutul Național de Statistică. Ultima modificare a avut loc în 2013.
Aceste limite pot fi modificate prin hotărâre de guvern, iar Cabinetul Orban a decis miercuri modificarea competențelor de aprobare astfel:

a) Guvernul pentru valori mai mari de 40 milioane lei (pragul anterior fiind de peste 30 milioane lei);
b) ordonatorii principali de credite, pentru valori cuprinse între 7 milioane și 40 de milioane lei (pragul anterior fiind cuprins între 5 milioane lei și 30 milioane lei);
c) ceilalți ordonatori de credite, pentru valori până la 7 milioane lei (pragul anterior fiind de până la 5 milioane lei), cu avizul prealabil al ordonatorului principal de credite.

Guvernul își argumentează decizia prin faptul că din 2013 și până în prezent s-au constatat majorări ale costurilor unitare care determină valoarea estimativă a investițiilor, precum: creșterea prețurilor unitare pentru materialele de construcții, creșterea succesivă a salariului minim brut pe țară, inclusiv creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniul construcțiilor, creșterea prețului la combustibil și cursul de schimb leu/euro.
Astfel, Executivul susține că, la fundamentarea limitelor valorice, a luat în calcul indicii de cost în construcții aferenți perioadei de referință octombrie 2013 - iulie 2019, respectiv de 132,7%, comunicați de Institutul Național de Statistică.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene