A fost majorată limita valorică a investițiilor publice care nu trebuie avizate de Guvern

A fost majorată limita valorică a investițiilor publice care nu trebuie avizate de Guvern
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 19 mar 2020

Limitele valorice privind indicatorii tehnico-economici ai anumitor investiții publice noi, pentru care nu este nevoie de aprobarea unor autorități, inclusiv a Guvernului, au fost majorate printr-o hotărâre a Executivului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Limitele valorice privind competențele de aprobare a documentațiilor tehnico-economice ale obiectivelor de investiții noi, care se finanțează, din fonduri publice au fost stabilite în Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice și sunt modificate conform indicilor de preț comunicați de Institutul Național de Statistică. Ultima modificare a avut loc în 2013.

Aceste limite pot fi modificate prin hotărâre de guvern, iar Cabinetul Orban a decis miercuri modificarea competențelor de aprobare astfel:

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Măsurile pregătite de Guvern: Credite garantate 90% și cu dobânda subvenționată pentru companii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Măsurile pregătite de Guvern: Credite garantate 90% și cu dobânda subvenționată pentru companii

a) Guvernul pentru valori mai mari de 40 milioane lei (pragul anterior fiind de peste 30 milioane lei);

b) ordonatorii principali de credite, pentru valori cuprinse între 7 milioane și 40 de milioane lei (pragul anterior fiind cuprins între 5 milioane lei și 30 milioane lei);

c) ceilalți ordonatori de credite, pentru valori până la 7 milioane lei (pragul anterior fiind de până la 5 milioane lei), cu avizul prealabil al ordonatorului principal de credite.

EXCLUSIV Țeapă în toată regula la Casa de Comerț Unirea: Achiziție cu avans de 1 milion euro pentru imobil gajat la bancă. Produse la prețuri mai mari decât pe piață CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Țeapă în toată regula la Casa de Comerț Unirea: Achiziție cu avans de 1 milion euro pentru imobil gajat la bancă. Produse la prețuri mai mari decât pe piață

Guvernul își argumentează decizia prin faptul că din 2013 și până în prezent s-au constatat majorări ale costurilor unitare care determină valoarea estimativă a investițiilor, precum: creșterea prețurilor unitare pentru materialele de construcții, creșterea succesivă a salariului minim brut pe țară, inclusiv creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniul construcțiilor, creșterea prețului la combustibil și cursul de schimb leu/euro.

Astfel, Executivul susține că, la fundamentarea limitelor valorice, a luat în calcul indicii de cost în construcții aferenți perioadei de referință octombrie 2013 - iulie 2019, respectiv de 132,7%, comunicați de Institutul Național de Statistică.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
investitii
limita
valroica
aprobare
guvern
indicatori
autoritati