Administrația Trump ar putea impune tarife de până la 60 de miliarde de dolari importurilor din China

Administrația Trump ar putea impune tarife de până la 60 de miliarde de dolari importurilor din China
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 mar 2018

Administrația Trump vrea să impună tarife de până la 60 de miliarde de dolari importurilor din China, cel mai devreme în această săptămână, pentru a penaliza Beijingul pentru politicile pe care le consideră un furt de proprietate intelectuală de la companiile americane, au declarat persoane apropiate situației, citate de Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Reprezentantul pentru Comerț al Statelor Unite, Robert Lighthizer, conduce o investigația referitoare la politica Chinei în domeniul proprietății intelectuale, care obligă companiile americane să cedeze knoe-how-ul tehnologic în schimbul dreotului de a face afaceri pe piața chineză, scrie News.ro.

Administrația de la Washington analizează aplicarea de tarife pentru o  gamă largă de produse, de la electronicele de consum la încălțăminte și îmbrăcăminte  produse în Cina, precum și restricții pentru investițiile chineze în Statele Unite, au spus persoanele.

Amploarea sancțiunilor ar putea suferi modificări.

VIDEO Accidentul fatal provocat de un automobil Uber fără șofer este coșmarul de care s-au temut dezvoltatorii tehnologiei autonome CITEȘTE ȘI VIDEO Accidentul fatal provocat de un automobil Uber fără șofer este coșmarul de care s-au temut dezvoltatorii tehnologiei autonome

Cu toate că Trump a menționat în mod special China pentru practicile comerciale incorecte, cele mai drastice acțiuni ale președintelui american, cum ar fi retragerea din pactul comercial Asia-Pacific, care exclude China, și impunerea de tarife pentru oțel, au subminat relațiile cu aliații săi mai mult decât cu a doua mare economie din lume.

Biroul  Reprezentantului pentru Comerț al SUA nu a răspuns imediat solicitărilor pentru comentarii.

Publicația Washington Post a relatat că administrația americană vrea să anunțe, posibil vineri, tarife în valoare de 60 de miliarde de dolari, după ce președintele a respins o propunere a colaboratorilor săi a unor tarife de 30 de miliarde de dolari.

Aceste tarife vor testa fermitatea președintelui chinez Xi Jinping, al cărui guvern a reacționat până acum într-o  manieră ponderată la plângerile repetate ale lui Trump legate de deficitul comercial record, de 375 de miliarde de dolari, înregistrat de SUA în relațiile cu China.

Ministrul de Externe chinez a declarat, la începutul acestei luni, ca reacție la decizia lui Trump de a aplica tarife importurilor de oțel  și aluminiu, că China va avea o reacție ”justificată și necesară” la orice eforturi de incitare la un război comercial.

Premierul chinez Li Keqiang a spus marți că va deschide în continuare economia, inclusiv sectorul productiv, și s-a angajat să reducă tarifele aplicate importurilor și taxele.

Companiile americane, de la Walmart șa Amazon.com, l-au avertizat pe Trump în această săptămână că adoptarea unor măsuri comerciale ample împotriva Chinei va mări prețurile de consum, va crește costurile companiilor și va afecta prețurile acțiunilor.

O coaliție formată din 40 de grupuri de afaceri, condusă de Consiliul Industriei pentru Tehnologia Informației, a avertizat duminică, într-o scrisoare adresată președintelui, că tarifele aplicate pe scară largă produselor din China vor ”declanșa o reacție în lanț, cu consecințe negative pentru economia americană”.

Coaliția reunește companii de retail și producători din industrii diverse, de la jucării la vin, în timp ce din consiliu fac parte giganți ca Amazon, Google, Facebook și Microsoft.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
trump
importuri
taxe