Proiect UE: Marile companii digitale, precum Google și Twitter, ar putea fi taxate cu 3% din veniturile brute

Proiect UE: Marile companii digitale, precum Google și Twitter, ar putea fi taxate cu 3% din veniturile brute
scris 18 mar 2018

Marile companii digitale, precum Alphabet și Twitter, ar putea fi impozitate cu 3% din veniturile brute, în țara de unde provin utilizatorii, potrivit unui proiect al Comisiei Europene care va fi publicat pe 21 martie, transmite Bbloomberg.

Proiectul, care a fost văzut vineri de Bloomberg, prezintă cum această taxă va mări costurile fiscale ale acestor companii, Comisia intenționând să obțină mai mulți bani din partea unei industrii care, potrivit instituției, contribuie mai puțin decât ar trebui la finanțele publice.

Statele din UE au căutat metode de impozitare a companiilor digitale, între care se află Amazon.com și Facebook, astfel încât să ia în considerare valoarea reală creată de acești giganți în regiune, scrie agenția americană, citată de News.ro.

România, lider în UE la creșterea costurilor cu mâna de lucru și în trimestrul al patrulea CITEȘTE ȘI România, lider în UE la creșterea costurilor cu mâna de lucru și în trimestrul al patrulea

Taxa  pe venituri plănuită de Comisie, care va fi prezentată săptămâna viitoare, va reprezenta numai o  soluție țintită, temporară. Blocul comunitar mai intenționează să propună o abordare cuprinzătoare, pe termen lung, care se va concentra pe crearea unui sistem permanent destinat companiilor digitale.

Aria de aplicare a taxei avute în vedere va reuni companiile care oferă servicii ca publicitatea sau vânzarea de date ale utilizatorilor, potrivit proiectului Comisiei Europene. De asemenea, va acoperi serviciile oferite de platformele digitale care permit utilizatorilor să se găsească și să interacționeze unii cu alții și prin intermediul cărora utilizatorii își oferă unii altora alimente și servicii.

Taxa va fi aplicată companiilor cu venituri anuale la nivel global de peste 750 de milioane de euro și venituri totale impozabile din servicii digitale oferite în EU de peste 50 de milioane de euro, arată proiectul. Parametrii ar putea să fie modificați până la aprobarea propunerilor.

Comisia Europeană pregătește noi reglementări pentru practicile de afaceri ale companiilor de tipul Google și Apple CITEȘTE ȘI Comisia Europeană pregătește noi reglementări pentru practicile de afaceri ale companiilor de tipul Google și Apple

Taxa, care va fi aplicată anual veniturilor brute, va avea un nivel unic în UE, de 3%, dar și aceasta ar putea suferi modificări în versiunea finală. Versiunile anterioare ale proiectului prevedeau un cuantum al taxei de 1%-5%.

Proiectul trebuie să fie aprobat în unanimitate de toate cele 18 de state membre ale UE înainte de a deveni lege, așa că și o singură țară îl poate bloca.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
taxe
google
twitter