ANAF a adus la buget în primul trimestru venituri cu 3 miliarde de lei (3,4%) sub programul stabilit

ANAF a adus la buget în primul trimestru venituri cu 3 miliarde de lei (3,4%) sub programul stabilit
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 5 apr 2023

ANAF a adus la buget în primul trimestru venituri de 83,5 miliarde lei, cu 3 miliarde de lei (3,4%) sub programul stabilit de către Ministerul Finanțelor în baza legislației privind bugetul, a anunțat Fiscul. În ultimele săptămâni, s-a ridicat în spațiul public problema veniturilor sub așteptări în primele luni. Profit.ro a scris că Ministerul Finanțelor pregătește propuneri de măsuri privind reducerea cheltuielilor bugetare neesențiale cu 20 de miliarde de lei în acest an, în contextul unor venituri la buget ușor sub așteptări în primul trimestru al acestui an. Printre măsuri, ar urma să fie înghețate din nou angajările la stat, iar cheltuielile ministerelor și agențiilor să fie limitate lunar de Guvern.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În primele trei luni ale anului 2023, ANAF a colectat 83,53 miliarde de lei la bugetul consolidat. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când s-au încasat 78,18 miliarde lei, se înregistrează o creștere de aproximativ 7%. Raportat la programul de încasări, pe primul trimestru s-a încasat 96,6% din plan, cu 2,98 miliarde lei mai puțin. Totodată, în acest an s-a încasat TVA în valoare de 22,63 miliarde lei, cu 12,3% mai mult comparativ cu perioada similară din 2023 - când au fost încasate 20,15 miliarde lei. În același timp, s-a rambursat TVA în valoare de 5,3 miliarde lei, față de 4,53 milir în aceeași perioadă a anului trecut, reprezentând o creștere nominală de 17,3%.

Cumulat, ANAF și Autoritatea Vamală Română (AVR) au generat încasări la buget de 87,65 miliarde pentru primul trimestru din acest an, cu 4,15 miliarde de lei (4,5%) sub programul de 91,8 miliarde de lei stabilit de către Ministerul Finanțelor, a anunțat ANAF.

ANAF a adus la buget în primul trimestru venituri cu 3 miliarde de lei (3,4%) sub programul stabilit

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
avr
vama
incasari
venituri buget
program venituri buget