Atenție dacă treceți granița cu peste 10.000 de euro. Amendă majorată substanțial pentru nedeclararea la vamă a unor sume, începând de sâmbătă

Atenție dacă treceți granița cu peste 10.000 de euro. Amendă majorată substanțial pentru nedeclararea la vamă a unor sume, începând de sâmbătă
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 nov 2021

Neîndeplinirea obligației legale de declarare la ieșirea din țară, în afara Uniunii Europene, a numerarului însoțit de peste 10.000 euro va fi sancționată de autoritățile vamale, începând de sâmbătă, cu o amendă maximă mult mai mare față de limita actuală, de la 3.000 lei la 50.000 lei, dar nu mai mult de 60% din valoarea numerarului nedeclarat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: În prezent, conform regulamentului vamal național și european în domeniu, purtătorii care transportă numerar în valoare de 10.000 euro sunt obligați să declare numerarul respectiv autorităţilor competente din statul membru prin care aceștia intră sau ies din Uniune și pun numerarul la dispoziţia acestora pentru control.

În România, nedeclararea în scris, la autoritatea vamală, a numerarului în valută și/sau în moneda națională care este egal sau depășește limita de 10.000 euro constituie contravenție și se sancționează în prezent cu amendă de la 3.000 la 8.000 lei.

O nouă rectificare a OUG 114/2018, în contextul pandemiei: Taxa pe viciu să revină în bugetul Sănătății CITEȘTE ȘI O nouă rectificare a OUG 114/2018, în contextul pandemiei: Taxa pe viciu să revină în bugetul Sănătății

Mai este important: Același regulament mai prevede că ”în cazul în care numerar neînsoţit în valoare de 10.000 euro sau mai mult intră sau iese din Uniune, autorităţile competente ale statului membru prin care numerarul intră sau iese din Uniune pot să solicite expeditorului sau destinatarului numerarului sau unui reprezentant al acestora, după caz, să facă o declaraţie de informare, în termen de 30 de zile”.

Dacă nu sunt respectate aceste obligaţii, sau când există indicii că numerarul, indiferent de valoarea vizată, are legătură cu o activitate infracţională, autorităţile competente pot să reţină temporar numerarul printr-o decizie administrativă, în condiţiile prevăzute în dreptul intern.

Perioada de reținere temporară este strict limitată la timpul necesar pentru ca autoritățile competente să stabilească dacă împrejurările cazului justifică reținerea în continuare. Această perioadă nu poate depăși 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii până la o durată maximă de 90 zile. În cazul în care nu se ia o decizie în ceea ce privește reținerea în continuare a numerarului în acest termen, sau în cazul în care se decide că împrejurările cazului nu justifică reținerea în continuare, numerarul este înapoiat imediat persoanei de la care a fost reținut temporar.

Potrivit regulametului european, fiecare stat membru prevede sancţiuni pentru nerespectarea obligaţiei de declarare a numerarului însoţit sau a obligaţiei de informare cu privire la numerarul neînsoţit. Sancţiunile respective trebuie să fie eficace, proporţionale și disuasive.

viewscnt
Afla mai multe despre
vama
numerar
amenda
10.000 euro
guvern
majorare