Bancnotele ar putea deveni o amintire: Salariile și plățile cash ar putea fi interzise, cu anumite excepții

Bancnotele ar putea deveni o amintire: Salariile și plățile cash ar putea fi interzise, cu anumite excepții
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mai 2023

Salariul cash sau plata în numerar la comercianți ar putea fi eliminate, conform unui proiect foarte aproape de aprobare și publicare în Monitorul Oficial.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un Proiect de Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii incluziunii financiare este foarte aproape de a primi voturile Parlamentului, după ce a fost avizat de toate Comisiile, scrie Adevarul.

Șefa Fiscului pe București, numită vicepreședinte ANAF CITEȘTE ȘI Șefa Fiscului pe București, numită vicepreședinte ANAF

Proiectul ar putea intra în vigoare la 180 de zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial, după ce va fi primit voturile Camerei Deputaților, care este for decizional.

Potrivit ultimelor amendamente depuse în Comisia de Buget, finanțe și bănci, „plata veniturilor de natură salarială, asimilate salariilor și a beneficiilor de asistență socială se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”.

Excepții de la plata salariului pe card

Prin excepție, consumatorul vulnerabil din punct de vedere financiar, definit la art.4 lit.e) din Legea nr.258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază, precum și personalul din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională pot primi, la cerere, în numerar drepturile care li se cuvin potrivit prevederilor legale în vigoare.

ULTIMA ORĂ Încă o bancă regională din SUA se confruntă cu prăbușirea acțiunilor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Încă o bancă regională din SUA se confruntă cu prăbușirea acțiunilor

Exceptate pot fi și categoriile de personal din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională.

Ce înseamnă consumator vulnerabil din punct de vedere financiar:

Articolul 4 din Legea 258/2017 prevede următoarele: „e) consumator vulnerabil din punct de vedere financiar - consumatorul al cărui venit lunar nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie, previzionat în ultima prognoză macroeconomică, respectiv prognoza de toamnă, publicată de către Comisia Națională de Prognoză în anul în curs pentru anul următor, sau al cărui venit din ultimele 6 luni nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie;”

Câștigul salarial mediu brut pe economie pentru anul 2023 este de 6789 lei, potrivit Legii BASS nr.369/2022.

Comisia de buget, finanțe și bănci a eliminat articolul care prevedea că : „Începând cu data de 1 ianuarie 2026, instituțiile publice au obligația să asigure încasările în numerar doar prin unitățile Casei de Economii și Consemnațiuni C.E.C. - S.A., prin Compania Națională „Poșta Română” - S.A., prin intermediul altor instituții de credit și prin servicii automate ce funcționează pe baza acceptatoarelor de bancnote și monede, pe bază de convenții încheiate cu persoanele abilitate, cu condiția asigurării fondurilor necesare achitării comisioanelor stabilite pentru efectuarea acestor operațiuni, astfel încât încasările și plățile în numerar să fie efectuate în condiții de siguranță, cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare.”

DECIZIE Suprataxa OMV Petrom, mult îndulcită. Petroliștii de la Midia, scutiți de contribuția de solidaritate CITEȘTE ȘI DECIZIE Suprataxa OMV Petrom, mult îndulcită. Petroliștii de la Midia, scutiți de contribuția de solidaritate

Comercianții, obligați să accepte plata cu cardul

În ce privește comercianții, aceștia trebuie să pună la dispoziția clienților cel puțin un instrument de plată fără numerar. Asta ar însemna, de exemplu, să se accepte plata cu cardul la POS sau plata cu cardul online.

Persoanele juridice prevăzute la alin.(1) și (3) pot oferi serviciul de avans în numerar la terminalele de plată în baza contractelor încheiate cu instituțiile acceptante și pot acorda avansuri în numerar, potrivit prezentei ordonanțe de urgență. Acestea afișează la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum și informații privind costurile serviciului.

Avansul prevăzut la alin.(5) se evidențiază distinct pe bonul fiscal și nu poate depăși suma de 500 de lei. Tranzacțiile privind avansul în numerar se asimilează retragerilor de numerar de la bancomate, iar comisioanele aferente tranzacțiilor se stabilesc conform contractelor în vigoare între părți. Comercianții pot percepe, de la titularul cardului, un comision care nu poate depăși 1% din valoarea avansului acordat.”

Prezenta lege intră în vigoare la 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I și se aplică contractelor aferente conturilor de plăți cu servicii de baza încheiate ulterior intrării în vigoare a prezentei legi.

viewscnt
Afla mai multe despre
bancnote
salariu