Bloomberg - România vrea să lanseze obligațiuni Samurai, operațiune anunțată de Profit.ro

Bloomberg - România vrea să lanseze obligațiuni Samurai, operațiune anunțată de Profit.ro
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mar 2023

Obligațiunile de tip Samurai revin pe agendele emisiunilor de obligațiuni ale țărilor din Europa de Est, în condițiile în care guvernele din regiune vor să își diversifice sursele de finanțare într-un moment de creștere a costurilor cu emisiunile de obligațiuni în euro și dolari, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Polonia analizează o revenire pe piața de obligațiuni japoneze în acest an, după o pauză de un deceniu, iar România și Slovenia au și ele planuri care vizează debutul emiterii de obligațiuni Samurai, un termen pentru obligațiunile denominate în yeni oferite de un emitent non-japonez.

Ungaria a vândut deja astfel de obligațiuni pe piața japoneză în 2022, arată Agerpres.

CONFIRMARE Proiect Finanțe - restricții la eșalonări, mai ales la cea simplificată, de unde sunt excluse restanțele din stopaj la sursă. Crește dobânda CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Proiect Finanțe - restricții la eșalonări, mai ales la cea simplificată, de unde sunt excluse restanțele din stopaj la sursă. Crește dobânda

În condițiile în care costurile cu împrumuturile în moneda locală au explodat, guvernele sunt interesate să atragă mai multă finanțare de pe piețele externe. Majorarea dobânzilor în zona euro și SUA a făcut vânzările de obligațiuni în yeni mai accesibile pentru emitenții străini, care obțin astfel și șansa de a ajunge la investitorii japonezi care caută randamente mai mari.

"Emitenții europeni văd cum costurile cu vânzările de obligațiuni în yeni sunt comparabile cu cele în dolari sau euro. Iar dacă costurile cu împrumuturile sunt aproximativ la fel, ei vor să își diversifice baza investitorilor", spune Kenichiro Nakahama, responsabil la SMBC Nikko Securities Inc.

Emisiunile de obligațiuni pe piețele externe au început să joace un rol mai important în strategiile de finanțare ale Poloniei și României, după ce băncile centrale din cele două țări au început să majoreze dobânzile în 2021, pentru a îmblânzi o inflație accelerată. Slovenia este o țară membră a zonei euro și se finanțează aproape în exclusivitate în moneda unică.

Păcănelele, interzise în baruri și cafenele. Sălile de jocuri de noroc, îndepărtate de școli sau instituții de creditare CITEȘTE ȘI Păcănelele, interzise în baruri și cafenele. Sălile de jocuri de noroc, îndepărtate de școli sau instituții de creditare

Europa de Est nu este singura interesată de potențialul pieței japoneze de obligațiuni. Banca sud-americană de dezvoltare Financiero para el Desarrollo de la Cuenca del Plata, Renault SA și BPCE SA au vândut obligațiuni Samurai în ultimele luni.

Potrivit datelor analizate de Bloomberg, emisiunile de obligațiuni Samurai au ajuns la 1.100 miliarde de yeni (8,3 miliarde de dolari) în perioada martie 2022-martie 2023, în creștere cu 41% comparativ cu anul anterior.

Obligațiunile poloneze sunt "deosebit de atractive" în rândul emitenților est - europeni, spune Shinpei Hirose, manager de portofoliu la Japan Post Insurance Co., care deține obligațiuni guvernamentale poloneze denominate în zloți și acum este interesat de oferta de obligațiuni Samurai a statului polonez. "Atât timp cât momentul este unul adecvat și oferă randamente atractive, am dori să le cumpărăm", a spus Hirose. 

Ministerul Finanțelor vrea să-și diversifice anul următor sursele de finanțare de pe piața externă, unde s-a împrumutat până acum preponderent în euro și în dolari, astfel că, pe lângă emisiunile de obligațiuni verzi pe care le pregătesc, lucrează și la eventuale emisiuni de obligațiuni Panda, destinate pieței interne din China, și Samurai, destinate pieței interne din Japonia, au transmis oficiali ai Ministerului Finanțelor pentru Profit.ro, la finele anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumuturi
guvern
obligatiuni
panda
samurai
china
japonia
ministerul finantelor