Bloomberg: UE se pregătește pentru un război comercial transatlantic, în perspectiva taxelor pe importurile de oțel impuse de SUA

Bloomberg: UE se pregătește pentru un război comercial transatlantic, în perspectiva taxelor pe importurile de oțel impuse de SUA
scris 29 apr 2018

Uniunea Europeană a avertizat în privința costurilor unui război trasatlantic, pregătindu-se în același timp pentru izbucnirea unui conflict, după ce Statele Unite au semnalat că vor respinge solicitatea blocului comunitar de a fi scutit necondiționat de tarifele pe importurile de metale, relatează Bloomberg.

“Un război comercial este un joc care ar provoca pierderi tuturor. Trebuie să ne păstrăm calmul când ne gândim la restricții, dar cel mai important este că nimeni nu câștigă un război comercial, așa că trebuie să încercăm să îl evităm cu orice preț”, a declarat la Sofia ministrul belgian de Finanțe, Johan Van Overtveldt, potrivit News.ro.

Administrația președintelui american Donald Trump cere Europei, Canadei și altor aliați să accepte cote, în schimbul scutirii de tarifele pentru oțel și aluminiu care intră în vigoare la 1 mai, când expiră o exceptare acordată temorar.

”Cerem tuturor: cote sau tarife”, a spus vineri secretarul american pentru Comerț, Wilbur Ross.

Oamenii de afaceri germani, dezamăgiți după discuțiile Trump-Merkel. SUA ar putea impune, de la 1 mai, taxe la importul de aluminiu și oțel inclusiv pentru UE CITEȘTE ȘI Oamenii de afaceri germani, dezamăgiți după discuțiile Trump-Merkel. SUA ar putea impune, de la 1 mai, taxe la importul de aluminiu și oțel inclusiv pentru UE

Condiția pune UE într-o situație dificilă, fie să cedeze condițiilor americane, care ar ar putea încălca reglementările comerciale internaționale, fie să suporte tarife punitive.

Obligarea guvernelor să își limiteze livrările încalcă reglementările Organizației Mondiale a Comerțului, care interzic așa-numitele restricții voluntare pentru exporturi.

Solicitatea americană este contrară întregii filozofii comerciale a Uniunii Europene, care se bazează pe principiul libertății circulației bunurilor.

Luna trecută, Casa Albă i-a protejat temporar pe unii parteneri comerciali, între care și UE, de tarife vamale de 25% în cazul importurilor de oțel și de 10% pentru cele de aluminiu, care au fost impuse în temeiul securității naționale.

Peste 15% din alimentele controlate de Protecția Consumatorului în 2017 nu au respectat prevederile legale. Până la un sfert din produse nu au fost etichetate corect CITEȘTE ȘI Peste 15% din alimentele controlate de Protecția Consumatorului în 2017 nu au respectat prevederile legale. Până la un sfert din produse nu au fost etichetate corect

Reprezentantul pentru Comerț al SUA, Robert Lighthizer, negociază cu statele care solicită să fie exceptate permanent, inclusiv cu UE.

UE a anunțat în mod clar că nu se va lăsa intimidată. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat în această lună: ”nu vom discuta despre nimic cu arma îndreptată sprea capul nostru”.

Cancelarul german Angela Merkel a spus că a vorbit despre disputele comerciale cu Trump, în timpul discuțiilor care au avut loc vineri la Casa Albă și că nu a reușit să obțină un angajament public pentru blocarea tarifelor.

Amplificând tensiunile transatlantice, Le Maire a spus omologilor săi de la Sofia, în timpul unor discuții despre taxare: ”Un lucru pe care l-am aflat în timpul săptămânii petrecute în Statele Unite cu președintele Macron este că americanii vor respecta doar o demonstrație de forță”.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
ue
taxe
tarife
import
otel
aluminiu
comert