BNS: Până la 50.000 de bugetari pierd din venituri, în urma modificărilor legislative, pregătim procese colective. SNFP: Sunt afectați 22.000 de funcționari publici, pregătim acțiuni de stradă

BNS: Până la 50.000 de bugetari pierd din venituri, în urma modificărilor legislative, pregătim procese colective. SNFP: Sunt afectați 22.000 de funcționari publici, pregătim acțiuni de stradă
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 feb 2018

Președintele Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, afirmă că între 30.000 și 50.000 de angajați din sectorul public vor avea salarii nete reduse, în urma modificărilor legislative, în timp ce liderul Sindicatului Național al Funcționarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, spune că sunt afectați 22.000 de funcționari. BNS va deschide procese colective împotriva angajatorilor care ”au abuzat de neștiința angajaților”, iar SNFP pregătește acțiuni de stradă, luând în calcul inclusiv declanșarea grevei generale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Președintele BNS, Dumitru Costin, a declarat, marți, pentru News.ro, că pe fondul legii salarizării și al transferului contribuțiilor sociale de la angajator la angajat există între 30.000 și 50.000 de bugetari care au pierdut din venituri începând din 1 ianuarie, iar mai mult de jumătate dintre salariații din mediul privat nu au obținut creșterea brutului de la angajator și au un venit net mai mic, scrie News.ro.

Dumitru Costin a spune că nimeni nu poate răspunde acum cu precizie câți angajați au pierdut din venitul net, pentru că în sectorul bugetar nu toți salariații și-au încasat salariile pe luna ianuarie pentru a face o comparație cu cele din luna decembrie.

”Impactul real va fi clar în baza unor analize care vor fi finalizate undeva la jumătatea lunii martie, dar acum știm că între 30.000 și 50.000 de bugetari vor fi afectați”, a afirmat Dumitru Costin.

Florin Jianu, CNIPMMR: Aproape 2 milioane de angajați din privat au salariul mai mic, de la începutul anului. E haos CITEȘTE ȘI Florin Jianu, CNIPMMR: Aproape 2 milioane de angajați din privat au salariul mai mic, de la începutul anului. E haos

Liderul BNS a explicat că există trei acte normative care au dus la reducerea veniturilor nete, respectiv Legea 153 (legea salarizării pentru personalul bugetar), Ordonanța 79, care vizează modificări la Codul fiscal și Ordonanța 82, care prevede renegocieri între angajator și angajat privind salariul brut, ultimele două afectând toată piața muncii.

”Legea 153 a venit de la bun început cu o anumită filozofie, cunoscută, aceea de a rescrie în totalitate grilele de salarizare din sectorul public, salariile care nu se încadrează în grilă fiind reduse automat. De asemenea, limita sporurilor pe ordonatorul de credit este de maximul 30 la sută. Un alt motiv care generează nemulțumiri este dat de nivelul de pregătire profesională a persoanelor responsabile cu reîncadrarea în noua grilă de salarizare, pentru că nu toți au înțeles corect modelul de reîncadrare pe Legea 153. Unii poate au aplicat cu rea intenție legea...”, a spus Costin.

Acesta a adăugat că pentru întreaga piață a muncii, Ordonanța 79 prevede taxe și impozite mărite, care au fost trecute la angajat.

”Dacă le cumulăm, suma taxelor și impozitelor pe venit e de 45 la sută la venitul brut, pe când anul trecut era 32,05. Cu alte cuvinte, a crescut fiscalitatea pe muncă”, a spus Costin.

Referitor la Ordonanța 82, prin care angajatorii trebuie să renegocieze cu angajații salariile brute, liderul BNS spune că ”este o cârpeală” care nu a fost discutată cu sindicatele.

”În momentul de față, dacă ne referim la sectorul privat, mai mult de jumătate dintre angajați au venitul net redus, pentru că nu le-au fost crescute salariile brute. Unii angajatori au venit cu soluții de compensare, cum ar fi tichete de masă sau prime, dar salariul brut a rămas nemodificat”, a spus Costin.

BNS pregătește în acest moment ”un demers de natură juridică”, pentru a acționa în instanță angajatorii ”care au abuzat de neștiința angajaților, de prevederile abuzive ale Ordonanței 79” și va deschide procese colective, prin care își va reprezenta membrii de sindicate afiliate.

La rândul său, liderul SNFP, Sebastian Oprescu, a declarat pentru News.ro că 22.000 de funcționari au salarii mai mici din ianuarie, cele mai mari pierderi - în medie 40% din salarii - fiind pentru angajații Ministerului de Externe.

”Creșterile salariale decise de Guvern nu acoperă majorarea taxelor trecute la angajați. Pierderile cele mai mari sunt în administrație. În momentul de față nu avem o situație definitivă a angajaților care au pierdut din salariul net, dar estimăm că sunt 22.000 de funcționari în această situație. La Ministerul de Externe sunt cele mai mari pierderi de venituri, în medie de 40 la sută. La celelalte ministere, pierderile sunt între 10 și 30 la sută din net. Dacă ne referim la creșteri, trebuie să menționăm că în mediul public cea mai mare creștere de net este de 2,5 la sută. În mediul privat, cei care nu au actele adiționale încheiate au pierdut 22,5 la sută din net”, a declarat Oprescu.

Conform sursei citate, SNFP pregătește proteste de stradă, mergându-se până la greva generală.

”Încă suntem în evaluarea situației juridice, evaluarea pierderilor, dar avem în vedere acțiuni care merg de la ieșiri în stradă la greva generală”, a spus Oprescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
greva
salarii