Calendarul fiscal al lunii septembrie - Noutăți privind contribuția firmelor la Fondul de handicap

Calendarul fiscal al lunii septembrie - Noutăți privind contribuția firmelor la Fondul de handicap
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 1 sep 2017

Chiar dacă, din punct de vedere declarativ, luna septembrie nu include responsabilități speciale, această lună aduce o noutate în ceea ce privește metoda de calcul pentru contribuția datorată de către companii către Fondul de handicap. Această contribuție era declarată prin intermediul formularului 100, ce are ca termen de depunere data de 25 septembrie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Legislația menționează faptul că firmele cu minimum 50 de angajați au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați.

În situația în care nu angajează numărul minim de persoane cu handicap, acestea sunt obligate să achite lunar o contribuție către Fondul de handicap, calculate înmulțind salariul minim brut pe economie (în prezent la nivelul de 1.450 lei) cu numărul de locuri de muncă în care nu au fost angajate persoane cu handicap ținând de numărul minim obligatoriu, afirmă Mihaela Iacob, Tax Manager Accace Romania.

Mihaela Iacob, Tax Manager Accace Romania

Elementul de noutate constă în faptul că nivelul acestei contribuții este dublat începând cu 1 septembrie 2017, deoarece baza de calcul a crescut de la nivelul de 50% din salariul minim brut la un salariu minim brut.

De asemenea, povara fiscală generată de această contribuție va fi resimțită și mai puternic, din cauza faptului că, tot de la această dată, societățile nu mai au posibilitatea de a diminua contribuția datorată prin achiziționarea de produse sau servicii de la unități "protejate".

Considerăm că prin această modificare se aduce un deserviciu unei categorii oricum defavorizate, deoarece companiile nu vor mai avea niciun stimulent de a achiziționa bunuri sau servicii de la unitățile "protejate" care angajau, în special, persoane cu handicap, spune Mihaela Iacob.

Calendarul fiscal al lunii septembrie - Noutăți privind contribuția firmelor la Fondul de handicap

Termenele relevante pentru depunere și plata în luna septembrie 2017 sunt următoarele:

  • 15 septembrie 2017 – depunerea declarațiilor Intrastat. Sunt obligate la depunerea declarațiilor Intrastat societățile înregistrate în scopuri de TVA și care efectuează achiziții/livrări de bunuri intracomunitare peste un prag de materialitate de 900,000 lei (aplicabil pentru fiecare flux de intrări/ieșiri). Sunt obligate la depunerea declarațiilor Intrastat societățile care au avut această obligație de depunere și în anul anterior sau dacă au atins pragul de materialitate în timpul anului (declarațiile se depun începând cu luna în care societatea a atins aceste praguri de materialitate).
  • 25 septembrie 2017
    • Decontul de TVA și celelalte declarații adiacente (formularele 300, 301, 307, 311, 390);
    • Declarația 100 privind obligațiile de plata la bugetul de stat – această declarație cuprinde taxele și impozitele datorate de o societate cum ar fi: (i) impozit pe veniturile obținute din România de nerezidenți; (îi) impozit obținut și reținut persoanelor fizice din venituri cum ar fi dobânzi, premii, jocuri de noroc, transferul proprietarilor imobiliare; (iii) accize;
    • Declarația 112 privind obligațiile de plata a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidență nominală a persoanelor asigurate – această declarație se depune de către angajatori și entitățile asimilate acestora.

Declarația informativă 394 privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național aferente lunii august va avea termen de depunere pe 2 octombrie, datorită faptului că termenul standard de depunere (30 septembrie) este o zi nelucrătoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
accace
calendar fiscal
mihaela iacob