Fisc: Firmele care trec de la impozit specific la microîntreprinderi mai pot depune doar azi Declarația 010

Fisc: Firmele care trec de la impozit specific la microîntreprinderi mai pot depune doar azi Declarația 010
scris 25 aug 2017

Firmele care trec de la impozitul specific la cel aplicabil microîntreprinderilor, ca urmare a modificărilor legislative aduse de Guvern în luna iulie, trebuie să depună Declarația 010 la Fisc astăzi cel târziu. Tot până la 25 august, firmele respective trebuie să calculeze, să declare și să plătească impozitul specific, pentru activitățile vizate până la 31 iulie de impozitul specific și impozitul pe profit în cazul în care au avut și activități care nu se încadrau la impozitul pe profit.

Guvernul a modificat în iulie o ordonanță din ianuarie care excludea un număr mare de firme din turism de la aplicarea impozitului pentru microîntreprinderi, deși  acestea ar fi îndeplinit condițiile actualizate în ianuarie. Ca urmare a noilor prevederi, începând 1 august 2017, firmele care intră sub incidența legii impozitului specific (170/2016) și care la data de 31 decembrie 2016 au realizat venituri între 100.001 euro - 500.000 euro, inclusiv, sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, în situația în care îndeplinesc și celelalte condiții prevăzute la art. 47 alin. (1) din Codul Fiscal.

"Firmele care intră sub incidența noilor reglementări au obligația ca, până la data de 25 august 2017, să comunice organelor fiscale modificarea sistemului de impunere, prin completarea și depunerea declarației 010 – Declarație de înregistrare fiscală/ Declarație de mențiuni/ Declarație de radiere pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică”, potrivit unei notificări tranmise de Fisc.

Dreptate în turism după informațiile Profit.ro: Mii de firme trec din vară de la impozit specific la microîntreprindere CITEȘTE ȘI Dreptate în turism după informațiile Profit.ro: Mii de firme trec din vară de la impozit specific la microîntreprindere

Tot până la 25 august, firmele respective trebuie să calculeze, să declare și să plătească impozitul specific, pentru activitatea aferentă codurilor CAEN prevăzute de legea impozitului specific, respectiv impozitul pe profit - pentru cei care au și alte activități care nu fac obiectul impozitului specific, pentru perioada 1 ianuarie 2017 - 31 iulie 2017.

Impozitul specific unor activități pentru această perioadă se determină prin împărțirea impozitului specific anual la 365 de zile și înmulțirea cu numărul de zile aferente perioadei 1 ianuarie 2017 - 31 iulie 2017. Pentru determinarea impozitului specific unor activități se aplică și celelalte reguli prevăzute de Legea nr. 170/2016.

Impozitul pe profit se determină luând în considerare veniturile și cheltuielile înregistrate în perioada 1 ianuarie 2017 - 31 iulie 2017 și se definitivează prin depunerea formularului 101, până la 25 august 2017.

Firmele care se încadrează în prevederile menționate și care au depus deja formularul 100 cu privire la impozitul specific datorat pentru semestrul I 2017, respectiv impozitul pe profit pentru trimestrul II 2017, rectifică suma declarată prin depunerea declarației rectificative - formular 710, având completată cifra „zero” în coloana Suma datorată corectată.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit specific
microintreprindere
impozit
fisc
anaf