Case de marcat cu jurnal electronic - Nerespectarea obligației de a avea noile aparate rămâne sub incidența Legii prevenirii. Termenele de conformare vor fi foarte scurte, controalele vor fi extinse

Case de marcat cu jurnal electronic - Nerespectarea obligației de a avea noile aparate rămâne sub incidența Legii prevenirii. Termenele de conformare vor fi foarte scurte, controalele vor fi extinse
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 1 mai 2019

Controalele vizând obligația firmelor de a se dota cu noile case de marcat cu jurnal electronic se vor desfășura și după data de 1 mai în linie cu Legea prevenirii, însă termenele acordate de inspectorii Antifraudă pentru conformare firmelor găsite în neregulă vor fi foarte scurte, de numai câteva zile, iar controalele vor fi extinse inclusiv asupra firmelor care distribuie și instalează astfel de case de marcat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ministerul Finanțelor a transmis în ultimele luni tot mai ferm că firmele trebuie să instaleze casele de marcat cu jurnal electronic, în caz contrar urmând să fie sancționate. Având în vedere că legislația a fost adoptată după amânări succesive, iar primii distribuitori de astfel de aparate fiscale au fost autorizați la mijlocul anului trecut, autoritățile au preferat o abordare îngăduitoare. Astfel, după amânarea amenzilor, nerespectarea obligației de dotare cu noile case a fost introdusă pe finalul anului trecut sub incidența Legii prevenirii.

Finanțele au anunțat pe 10 aprilie că firmele care nu-și vor respecta obligația de dotare cu noile case de marcat cu jurnal electronic vor fi amendate începând cu data de 1 mai cu sume de la 8.000 de lei la 10.000 de lei, iar inspectorii Antifraudă vor suspenda activitatea economică în punctul de lucru al operatorului economic până la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal și prezentarea dovezii de plată a amenzii. Dintre firmele care nu au noile aparate fiscale, a precizat, la momentul respectiv Ministerul, vor scăpa de amendă și suspendarea activității doar cele care pot demonstra că au comandat deja necesarul de aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic și au solicitat instalarea acestora.

Statul vrea să impună un nou cost firmelor CITEȘTE ȘI Statul vrea să impună un nou cost firmelor

Trecerea direct la sancțiuni ar fi însemnat, însă, scoaterea nerespectării acestei obligații de sub incidența Legii prevenirii, însă, potrivit informațiilor Profit.ro, Finanțele nu au la acest moment în plan să facă acest lucru. Inspectorii Antifraudă urmează, însă, să acorde firmelor în neregulă termene de conformare cât mai scurte, de numai câteva zile, iar controalele vor viza și firmele distribuitoare, întrucât Ministerul vrea să se asigure că acestea nu întârzie instalarea la clienți a caselor de marcat deja achiziționate.

Inspectorii Antifraudă vor intensifica în aprilie acțiunile de control tematic al respectării de către operatorii economici a obligației de dotare cu aparate de marcat cu jurnal electronic și vor stabili termene de dotare scurte.

Momentan, nerespectarea acestei obligații se află sub incidența Legii prevenirii, ceea ce presupune că atunci când inspectorii Antifrauda constată că nu a fost respectată legea, întâi întocmesc un plan de conformare și pot da amendă doar după ce constată că firma nu a urmat acest plan.

În prezent, din cele peste 510.000 de case aduse în țară de importatori, 430.000 au fost cumpărate de firme, dar numai 355.000 au fost și instalate.

Decizie - Guvernul a extins categoria de activități în care pot fi angajați zilieri CITEȘTE ȘI Decizie - Guvernul a extins categoria de activități în care pot fi angajați zilieri

Aceste case de marcat ar trebui să comunice online în timp real cu serverele ANAF, însă în prezent Fiscul are o infrastructură IT extrem de deficitară, iar cei care au instalat aparatele transmit datele lunar.

Înregistrări video din controalele derulate din martie de Antifraudă pe case de marcat cu jurnal electronic pot fi văzute aici

Dotarea cu noile case ar trebui să fie încheiată anul acesta

În ultimele luni, Antifrauda a evitat să aplice amenzi în ce privește folosirea noilor tipuri de case de marcat, obligatorii de la 1 iunie 2018, dar a sancționat, la fel ca în trecut, alte încălcări ale legislației privind casele de marcat, inclusiv nerespectarea obligației de a emite bonul fiscal.

În februarie, Ministerul Finanțelor a estimat că dotarea firmelor cu noile case de marcat va fi încheiată până la mijlocul acestui an, urmând ca ulterior autoritățile să treacă la conectarea online a acestora cu serverele ANAF. “Estimăm că procesul de dotare a contribuabililor - să ajungă la circa 700.000-750.000 de aparate instalate - se va încheia la mijlocul acestui an. Referitor la conectare, apreciez că în a doua parte a acestui an vom putea face și acest lucru”, a declarat, la momentul respectiv, Doru Dudaș, șef al Direcției legislație Cod de procedură fiscală din Ministerul Finanțelor.

Decizie Guvern: Zilierii vor fi înregistrați zilnic într-un registru online, asemănător cu Revisal CITEȘTE ȘI Decizie Guvern: Zilierii vor fi înregistrați zilnic într-un registru online, asemănător cu Revisal

Este important de menționat că noile case de marcat ar trebui să comunice online cu Fiscul, însă Centrului Național pentru Informații Financiare (CNIF), cel care administrează infrastructura IT a ANAF și Ministerului Finanțelor, nu are, în prezent, capacitățile tehnice necesare pentru acest lucru. În prezent, pentru casele de marcat cu jurnal electronic deja instalate, datele extrase din aparatele de marcat instalate se transmit lunar, electronic, prin declarație inteligentă pusă deja la dispoziția operatorilor economici (A 4200).

Potrivit legislației în vigoare, firmele mari și mijlocii ar fi trebuit să aibă noile case de marcat de la 1 iunie 2018, iar cele mici de la 1 august 2018. La finele lunii mai, Guvernul a acordat un termen de grație de trei luni în ce privește amenzile pentru nerespectarea acestei obligații. Astfel, amenzi ar fi urmat să fie aplicate de la 1 septembrie 2018 pentru firmele mari și mijlocii și de la 1 noiembrie 2018 pentru cele mici.

Întrucât procesul decurgea greoi, inclusiv din vina autorităților, Guvernul a introdus temporar în Legea prevenirii nerespectarea acestei obligații. Firma nu mai este astfel amendată direct, ci primește un plan de conformare, un nou răgaz în care să-și procure noua casă. Abia ulterior, dacă nu a respectat nici planul de conformare, este amendată. Autoritățile au refuzat să precizeze când ar putea fi exclusă nerespectarea acestei obligații de sub incidența Legii prevenirii.

viewscnt
Afla mai multe despre
case de marcat
case de marcat cu jurnal electronic
ministerul finantelor
imprimante fiscale