Angajații anumitor firme - impozit zero 10 ani

Angajații anumitor firme - impozit zero 10 ani
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 23 apr 2019

Angajații firmelor cu activități de curățenie, precum măturatul străzilor și îndepărtarea zăpezii, dar și curățenia în anumite spații, dezinfecția și deratizarea, precum și angajații firmelor cu activități de extracție a diverselor minerale si materiale, precum azbest, roci asfaltice si bitum solid natural, ca și pietre prețioase, vor avea 10 ani impozit zero pe veniturile din salarii. Condiția este însă ca angajatorul să le asigure salarii minime lunare de 3.000 lei, regulă aplicată angajaților din construcții.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News
Varianta ardelenească de Facebook CITEȘTE ȘI Varianta ardelenească de Facebook

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Facilitatea a fost introdusă de senatorii din comisiile de specialitate prin amendarea OUG 19/2019. 

De ce este important: Pentru a stimula domeniul construcțiilor, prin Ordonanța de Urgență (OUG) nr. 114/2018, pe o perioadă de zece ani, până la sfârșitul anului 2028, salariații ai căror angajatori desfășoara activități în domeniul construcțiilor sau în domeniile de producere a materialelor pentru construcții vor beneficia de scutire de impozit pe venit, reducerea cu 3,75% a contribuției la sistemul de pensii, scutirea contribuției de sănătate, aceste persoane fiind asigurate la sistemul de sănatate fără plata contribuției.

Mai este important: Veniturile brute lunare din salarii și asimilate salariilor, realizate de persoanele fizice pentru care se aplică scutirea, trebuie să fie cuprinse între 3.000 și 30.000 lei lunar inclusiv și să fie realizate în baza contractului individual de muncă. Pentru angajatori se acordă reducerea cotei de contribuție asiguratorie pentru muncă la 0,3375%. 

Firmele, ONG-urile, federațiile, cluburile vor primi până la 500.000 euro și vor avea credite garantate pentru construcția de grădințe cu program sportiv. Guvernul alocă 500 mil. euro pentru 1.000 de grădinițe. Relatări despre discuții Țiriac - Guvern CITEȘTE ȘI Firmele, ONG-urile, federațiile, cluburile vor primi până la 500.000 euro și vor avea credite garantate pentru construcția de grădințe cu program sportiv. Guvernul alocă 500 mil. euro pentru 1.000 de grădinițe. Relatări despre discuții Țiriac - Guvern

După cum a relatat Profit.ro, în cadrul comisiei pentru energie, senatorii PSD, susținuți de partenerii de coaliție de la ALDE, au încercat să introducă în OUG 114 un amendament prin care de scutirea de impozite pe venit să beneficieze și angajații firmelor de deszăpezire.

Majoritatea de guvernământ propunea completarea categoriei de firme cu angajatorii care ”desfășoară activități de deszăpezire și întreținere a drumurilor pe timp de iarnă, cuprinse la codul CAEN 8129”, însă OUG 114 a fost adoptată de Parlament fără nicio modificare.

La începutul anului, Guvernul a adus modificări ordonanței respective prin OUG 19/2019, care, ajunsă la Parlament, a fost recent amendată la în comisia de buget de la Senat. 

În prezent, OUG 114 prevede că, pentru ca angjații să nu mai plătească impozit pe salarii, firmele angajatoare trebuie să aibă ca obiect de activitate și cod CAEN pentru construcții sau pentru producție de sticlă, cărămidă, țiglă, beton, mortar, materiale plastice pentru construcții, uși și ferestre din metal, construcții metalice și altele. 

Decizie - Guvernul a extins categoria de activități în care pot fi angajați zilieri CITEȘTE ȘI Decizie - Guvernul a extins categoria de activități în care pot fi angajați zilieri

Senatorii din comisia de buget au adăugat la categoria actvităților pentru care pot beneficia de scutirea impozitului e venituri din salarii și codurile CAEN 8129 - Măturatul străzilor și îndepărtarea zăpezii și gheții și 0899 - Alte activități extractive n.c.a.

Codul CAEN 8129 Alte activitati de curatenie n.c.a. include activități precum cele de curățenie și întreținere a piscinelor; curățenie a trenurilor, autobuzelor, avioanelor; curățenie a interiorului cisternelor rutiere și maritime; activități de dezinfectare și deratizare; curățarea sticlelor; măturatul străzilor și îndepărtarea zăpezii și a gheții.

Această clasă exclude controlul dăunătorilor din agricultură, curățarea automobilelor, spalătorii auto, prevăzute la alte coduri.

Serviciile de gestionare a deșeurilor și salubritate se regăsesc și ele la alte coduri CAEN, dar autorii amendamentelor arată că ”pentru a păstra forța de muncă și pe timpul iernii, este necsară cuprinderea explicită în domeniul facilităților prevăzute în OUG 114/2018 și a ”activității de întreținerea drumurilor publice pe timpul iernii, inclusiv deszăpezire”, desfășurată de firmele care au ca principale activități cele de la COD CAEN 42”.

Anterior, președintele comisiei pentru energie din Senat a subliniat de mai multe ori că amendamentul a fost formulat la solicitarea consiliilor județene, care au în subordine astfel de companii.   

Decizie: Concediu de odihnă suplimentar pentru anumite femei. Măsura intră în vigoare imediat CITEȘTE ȘI Decizie: Concediu de odihnă suplimentar pentru anumite femei. Măsura intră în vigoare imediat

Codul CAEN 0899 Alte activitati extractive include extracția diverselor minerale si materiale: materiale abrazive, azbest, pudre de siliciu fosil, grafit natural, steatit (talc), feldspat, asfalt natural, roci asfaltice și bitum solid natural; pietre prețioase, cuarț, mică etc.

Toate firmele respective ar trebui să respecte condiția, impusă firmelor din construcții, ca activitățile respective să consituie cel puțin 80% din cifra de afaceri.

Dacă va fi votată cu aceste amendamente în plenul Senatului, OUG 19/2019 mai trebuie dezbătută apoi și în Camera Deputaților, unde ar putea suferi alte modificări.

Cea mai importantă modificare adusă până în prezent în comisii ordonanței este ca noua referință pentru creditele în lei, calculată în funcție de tranzacții să înlocuiască ROBOR și în cazul creditelor în lei aflate în derulare, amendament depus de senatorul ALDE Daniel Zamfir.

viewscnt
Afla mai multe despre
oug 114
ordonanta
urgenta
constructii
modificare
amendament
firme
deszapezire
angajati
scutire
impozit
venit
salarii
senat
parlament
psd