Câștigul salarial mediu net a crescut

Câștigul salarial mediu net a crescut
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 aug 2023

Câștigul salarial mediu net a fost 4600 lei în luna iunie a acestui an, în creștere cu 57 lei (+1,3%) față de luna mai 2023, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Câștigul salarial mediu brut a fost 7364 lei, cu 135 lei (+1,9%) mai mare decât în luna mai 2023, scrie Agerpres.

CONFIRMARE DECIZIE Banii din suprataxa de solidaritate impusă petroliștilor, folosiți la plata restanțelor de miliarde de lei ale statului față de furnizorii de energie și gaze CITEȘTE ȘI CONFIRMARE DECIZIE Banii din suprataxa de solidaritate impusă petroliștilor, folosiți la plata restanțelor de miliarde de lei ale statului față de furnizorii de energie și gaze

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului - 10.862 lei, iar cele mai mici în hoteluri și restaurante - 2525 lei.

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut cu 15,7%.

"Indicele câștigului salarial real a fost 104,9% în luna iunie 2023 față de luna iunie 2022. Indicele câștigului salarial real a fost 100,9% în luna iunie 2023 față de luna mai 2023. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 234,7%, cu 2,0 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna mai 2023", precizează INS.

În luna iunie 2023, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (în funcție de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de editare, cu 21,3%, și în extracția cărbunelui superior și inferior, cu 17,9%.

Isărescu: Când privilegiile fiscale depășesc 15 ani, devin rente. Unii vor rente viagere, nu se poate. În ‘92, Stolojan spunea: negociem până cădem sub masă. Mediul de afaceri nu trebuie cocoșat cu impozite CITEȘTE ȘI Isărescu: Când privilegiile fiscale depășesc 15 ani, devin rente. Unii vor rente viagere, nu se poate. În ‘92, Stolojan spunea: negociem până cădem sub masă. Mediul de afaceri nu trebuie cocoșat cu impozite

La polul opus, scăderile câștigului salarial mediu net față de luna mai 2023 au fost cauzate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte), precum și de angajările de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net au fost consemnate în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, cu 10,2% , și în extracția minereurilor metalifere, cu 9,3%.

În sectorul bugetar, în luna iunie 2023, câștigul salarial mediu net a scăzut ușor comparativ cu luna precedentă în administrația publică (-0,8%), respectiv în sănătate și asistență socială (-0,5%).

În învățământ, câștigul salarial mediu net a crescut cu 1,5% față de luna precedentă. În această activitate, evoluția câștigului salarial mediu net din luna iunie 2023 comparativ cu luna precedentă a fost influențată de aplicarea prevederilor legale în vigoare, precum și de acordarea în luna mai 2023 a biletelor de valoare (tichete de vacanță) în marea majoritate a instituțiilor din învățământul preuniversitar, de reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare, de încetarea grevei din sistemul public de învățământ, explică INS.

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins