Câștigul salarial mediu net a crescut în ianuarie cu 8%, la 2.484 lei, față de anul trecut, fiind sub luna decembrie

Câștigul salarial mediu net a crescut în ianuarie cu 8%, la 2.484 lei, față de anul trecut, fiind sub luna decembrie
scris 13 mar 2018

Câștigul salarial mediu net a crescut în ianuarie cu 8%, la 2.484 lei, față de luna ianuarie a anului trecut, a anunțat marți Institutul Național de Statistică (INS).

Câștigul salarial real, față de aceeași perioadă a anului precedent, a fost de 3,5%.

Față de luna precedentă, câștigul salarial mediu net a scăzut în ianuarie cu 145 lei (-5,5%).

Transport în comun as smart as possible CITEȘTE ȘI Transport în comun as smart as possible

În decembrie 2017, câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 3.662 lei, iar cel net a fost de 2.629 lei.

În noiembrie, înaintea lunii decembrie influențată de prime de Crăciun și alte bonusuri, câștigul salarial mediu brut pe economie a fost de 3.430 lei, în timp ce valoarea netă s-a situat la 2.464 de lei.

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (6120 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1494 lei).

Cosmin Marinescu, consilier prezidențial: Investițiile reduse ar putea afecta creșterea sustenabilă pe termen mediu și lung, bazată în prezent pe consum CITEȘTE ȘI Cosmin Marinescu, consilier prezidențial: Investițiile reduse ar putea afecta creșterea sustenabilă pe termen mediu și lung, bazată în prezent pe consum

În ianuarie, cele mai mari scăderi ale câștigului salarial mediu net, față de decembrie 2017, au fost de 51,5% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, respectiv cu 36,8% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului.

Au mai fost înregistrate scăderi între 22% și 31% în activități de servicii anexe extracției, extracția cărbunelui superior și inferior, alte activități extractive, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii).

Cele mai mari creșteri ale câștigului salarial mediu net, față de decembrie 2017, s-au înregistrat în transporturi aeriene (+10,2%), fabricarea băuturilor (+4,2%), construcții (+1,3%).

”În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, astfel: administrație publică (+3,2%), sănătate și asistență socială (+2,6%), respectiv învățământ (+0,9%)”, se arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins