Câștigul salarial mediu nominal net a crescut

Câștigul salarial mediu nominal net a crescut

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

scris 13 ian 2020

Câștigul salarial mediu nominal brut a fost 5.196 lei în luna noiembrie 2019, cu 106 lei (+2,1%) mai mare decât în luna octombrie 2019, iar câștigul salarial mediu nominal net a fost 3.179 lei, în creștere față de luna precedentă cu 63 lei (+2%), potrivit datelor anunțate luni de Institutul Național de Statistică (INS).

"Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), 7.610 lei, iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.803 lei)", arată INS într-un comunicat.

În luna noiembrie 2019 comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,9%, scrie News.ro.

DOCUMENT ANAF modifică Declarația Unică - schimbările vizează câștigurile din criptomonede, susținerea entităților nonprofit, impozitul pe veniturile din jocuri de noroc, precum și eliminarea sau actualizarea unor secțiuni CITEȘTE ȘI DOCUMENT ANAF modifică Declarația Unică - schimbările vizează câștigurile din criptomonede, susținerea entităților nonprofit, impozitul pe veniturile din jocuri de noroc, precum și eliminarea sau actualizarea unor secțiuni

"Indicele câștigului salarial real a fost 109,8% pentru luna noiembrie 2019 față de aceeași perioadă a anului precedent", arată datele INS.

De asemenea, indicele câștigului salarial real a fost 101,8% pentru luna noiembrie 2019 față de luna precedentă.

Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 218,1%, cu 3,9 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna octombrie 2019.

"În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an", arată comunicatul INS.

În luna noiembrie 2019, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna octombrie 2019 ca urmare a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte), cât și a disponibilizărilor de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.

"Cele mai semnificative creșteriale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: între 11% și 13% în activități de editare, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, înregistrǎri audio și activități de editare muzicalǎ (inclusiv activități de difuzare și transmitere de programe), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor; între 6,5% și 9% în extracția minereurilor metalifere, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a., activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, fabricarea echipamentelor electrice, activități de servicii întehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, fabricarea produselor din tutun; între 3% și 5% în fabricarea produselor textile, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), colectarea și epurarea apelor uzate, alte activități industriale n.c.a., depozitare și activități auxiliare pentru transport, activități de servicii anexe extracției", precizează datele INS.

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna octombrie 2019 de prime ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte), precum și de angajările în unele activități economice de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: între 3,5% și 6,5% în industria metalurgică,extracția petrolului brut și a gazelor naturale, transporturi pe apă; între 1% și 2,5% în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor, silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), transporturi aeriene, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice.

În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în administrație publică (+1%), respectiv în sănătate și asistență socială (+0,5%). Câștigului salarial mediu neta scăzut ușor în învățământ comparativ cu luna precedentă (-0,2%).

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins