Câștigul salarial mediu nominal net a crescut

Câștigul salarial mediu nominal net a crescut
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mai 2021

Câștigul salarial mediu nominal net a fost 3.547 lei, în creștere față de luna precedentă cu 182 lei (+5,4%) și cu 7,7% față de martie 2020, a anunțat joi Institutul Național de Statistică (INS). Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice (8.876 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.751 lei).

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

"În luna martie 2021, câștigul salarial mediu nominal brut a fost 5.785 lei, cu 288 lei (+5,2%) mai mare decât în luna februarie 2021. Câștigul salarial mediu nominal net a fost 3.547 lei, în creștere față de luna precedentă cu 182 lei (+5,4%). Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice (8.876 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.751 lei)", arată datele INS.

Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului

Comparativ cu luna martiea anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,7%, scrie News.ro

Indicele câștigului salarial real a fost 104,5% pentru luna martie 2021 față de aceeași perioadă a anului precedent. Indicele câștigului salarial real a fost 105% pentru luna martie 2021 față de luna precedentă. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 232,4%, cu 11 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna februarie 2021.

În luna martie 2021, față de februarie 2021, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat reluării activității anumitor agenți economici, realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte).

VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25% CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25%

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 46,7% în activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), respectiv cu 23% în activități de editare; între 10% și 17% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, fabricarea băuturilor, telecomunicații, extracția minereurilor metalifere, activități profesionale, științifice și tehnice, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice; între 5% și 8% în captarea, tratarea și distribuția apei, fabricarea altor mijloace de transport, activități de servicii administrative și activități de servicii suport, extracția cărbunelui superior și inferior, comerț cu ridicata și cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor și motocicletelor), fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, cercetare-dezvoltare, transporturi aeriene, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice; între 3% și 5% în tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor), colectarea și epurarea apelor uzate, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, activități de poștă și de curier, industria metalurgică, industria construcțiilor metalice și a produselor din metal (exclusiv mașini, utilaje și instalații), fabricarea produselor textile, industria alimentară, alte activități industriale n.c.a., transporturi terestre și transporturi prin conducte, construcții, transporturi pe apă, fabricarea de mobilă, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, înregistrǎri audio și activități de editare muzicalǎ (inclusiv activități de difuzare și transmitere de programe).

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna februarie 2021 au fost determinate de acordarea în luna precedentă de premii ocazionale (premii anuale ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte), precum și de angajările de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, în unele activități economice.

Singurele scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (-9,2%), activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii (-7,3%), respectiv în fabricarea echipamentelor electrice (-0,7%).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (+4,9% ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice), în administrație publică (+0,9%), respectiv în sănătate și asistență socială (+0,3%).

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins