Câștigul salarial mediu nominal net a crescut

Câștigul salarial mediu nominal net a crescut
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 ian 2022

Câștigul salarial mediu nominal net a fost 3.645 lei în luna noiembrie, în creștere față de luna precedentă cu 101 lei (+2,8%). Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice (9.055 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.875 lei), a anunțat Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

”În luna noiembrie 2021, câștigul salarial mediu nominal brut a fost 5.944 lei, cu 171 lei (+3%) mai mare decât în luna octombrie 2021. Câștigul salarial mediu nominal net a fost 3.645 lei, în creștere față de luna precedentă, cu 101 lei (+2,8%). Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (9.055 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.875 lei)”, arată datele INS.

Guvernul reintroduce interdicția generală de debranșare a rău-platnicilor de la curent și gaze CITEȘTE ȘI Guvernul reintroduce interdicția generală de debranșare a rău-platnicilor de la curent și gaze

Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,9%, scrie News.ro.

Indicele câștigului salarial real a fost 99,2% pentru luna noiembrie 2021 față de aceeași perioadă a anului precedent. Indicele câștigului salarial real a fost 102,8% pentru luna noiembrie 2021 față de luna precedentă.

Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 227,1%, cu 6,3 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna octombrie 2021.

În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Evoluția câștigului salarial real depinde, atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu nominal net, cât și de rata inflației.

În luna noiembrie 2021, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a crescut față de luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanțe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (în funcție de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:
• cu 29,3% în silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură);
• între 10,5% și 19,5% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a, fabricarea echipamentelor electrice, extracția minereurilor metalifere;
• între 5% și 9,5% ȋn fabricarea produselor din tutun, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor), fabricarea produselor textile, activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii);
• între 3% și 5% ȋn fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, activități de poștă și de curier, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, înregistrǎri audio și activități de editare muzicalǎ (inclusiv activități de difuzare și transmitere de programe), fabricarea de mobilă, cercetare-dezvoltare, alte activități de servicii, transporturi pe apă, depozitare și activități auxiliare pentru transporturi, activități de servicii administrative și activități de servicii suport, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului.

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna octombrie 2021 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de întreruperi/încetări ale activității economice, de șomajul tehnic sau de remunerarea parțială a salariaților, de nerealizările de producție ori încasările mai mici (în funcție de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 7,9% ȋn industria metalurgică; între 1,5% și 2,5% în transporturi aeriene, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, telecomunicații, hoteluri și restaurante.

În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă, în învățământ (+0,8%), respectiv în administrația publică (+0,6%). Ȋn sănătate și asistență socială câștigului salarial mediu net a avut același nivel cu cel din luna precedentă

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins