Câștigul salarial mediu nominal net a scăzut

Câștigul salarial mediu nominal net a scăzut
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 sep 2019

Câștigul salarial mediu nominal net a fost în luna iulie de 3.119 lei, în scădere față de luna precedentă cu 23 lei (-0,7%), arată datele transmise luni de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În luna iulie a acestui an, câștigul salarial mediu nominal brut a fost 5.091 lei, cu 36 lei (-0,7%) mai mic decât în luna iunie 2019. Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități deservicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), 7.144 lei, iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.823 lei), scrie News.ro.

Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 15,2%.

ANAF a găsit consolarea pentru locul fruntaș în UE la neîncasarea TVA: măcar nu mai suntem printre cele 3 state în care decalajul fiscal a și crescut CITEȘTE ȘI ANAF a găsit consolarea pentru locul fruntaș în UE la neîncasarea TVA: măcar nu mai suntem printre cele 3 state în care decalajul fiscal a și crescut

În ceea ce privește câștigul salarial în raport cu evoluția prețurilor de consum, indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost 110,6%. Indicele câștigului salarial real a fost 99,5% pentru luna iulie 2019 față de luna precedentă.

Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 215,7%, cu 1,1 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna iunie 2019.

În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an.

”În luna iulie 2019, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare)”, precizează INS.

De asemenea, câștigurile salariale medii nete au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (în funcție de contracte/proiecte), cât și a disponibilizărilor de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.

ULTIMA ORĂ Tranzacție: eMAG preia pachetul majoritar de acțiuni al aplicației de food delivery EuCeMananc, lider pe piața de food ordering din vestul țării CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Tranzacție: eMAG preia pachetul majoritar de acțiuni al aplicației de food delivery EuCeMananc, lider pe piața de food ordering din vestul țării

”Cele mai semnificative creșteriale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 22,4% în extracția cărbunelui superior și inferior, între 6% și 8,5% în alte activități extractive, depozitare și activități auxiliare pentru transport, fabricarea altor mijloace de transport, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), între 3% și 5,5% înrepararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor, silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, transporturi pe apă, extracția minereurilor metalifere, fabricarea produselor din tutun, tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor), alte activități industriale n.c.a”, informează INS.

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna iunie 2019 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale (premii trimestriale, anuale, al 13-lea salariu ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte), precum și de angajările în unele activități economice, de personal cu câștiguri salariale mai micifață de medie.

”Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 29,5% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului; între 5,5% și 9% în fabricarea substanțelor și a produselor chimice, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, activități de editare, captarea, tratarea și distribuția apei, tranzacții imobiliare; între 3% și 5% înfabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, înregistrǎri audio și activități de editare muzicalǎ (inclusiv activități de difuzare și transmitere de programe), activități de spectacole, culturale și recreative”, subliniază INS.

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câștigului salarial mediu net ca urmare a acordării în luna precedentă a biletelor de valoare (tichete de vacanță), astfel: învățământ (-13%, inclusiv reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare), administrație publică (-2%), respectiv sănătate și asistență socială (-1,1%).

Câștigul salarial mediu brut lunar se determină prin raportarea sumelor brute plătite din fondul de salarii, din profitul net și alte fonduri (exclusiv sumele compensatorii, sumele plătite retroactiv ca urmare a câștigării în instanță a drepturilor bănești aferente anilor anteriori) la numărul mediu al salariaților.

viewscnt
Afla mai multe despre
saalriu
ins