Câștigul salarial mediu nominal net a urcat cu 5% în decembrie 2019

Câștigul salarial mediu nominal net a urcat cu 5% în decembrie 2019

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Profit.ro
Profit.ro
scris 11 feb 2020

Câștigul salarial mediu nominal net a fost, în decembrie 2019, de 3.340 lei, în creștere față de luna precedentă cu 161 lei (+5,1%), potrivit datelor anunțate luni de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ce se va întâmpla cu piața muncii va fi anunțat în premieră la conferința Profit.ro, pentru care detalii pot fi văzute AICI

Ce așteptări avem de la anul fiscal 2020? CITEȘTE ȘI Ce așteptări avem de la anul fiscal 2020?

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13%, scrie News.ro.

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (7689 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1853 lei).

Totodată, în luna decembrie 2019, câștigul salarial mediu nominal brut a fost 5.465 lei, cu 269 lei (+5,2%) mai mare decât în luna noiembrie 2019.

ULTIMA ORĂ Senatorii resping ordonanța care a anulat prevederile OUG 114 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Senatorii resping ordonanța care a anulat prevederile OUG 114

Indicele câștigului salarial real, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum, a fost 108,6% pentru luna decembrie 2019 față de aceeași perioadă a anului precedent.

Indicele câștigului salarial real a fost 104,7% pentru luna decembrie 2019 față de luna precedentă. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 228,1%, cu 10 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna noiembrie 2019.

În luna decembrie 2019, în majoritatea sectoarelor economice, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna noiembrie 2019 ca urmare a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanțe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte), cât și a disponibilizărilor de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.

Cele mai mari creșteri ale câștigului salarial mediu net au fost între 22,0% și 25,5% în intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), extracția cărbunelui superior și inferior, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, industria metalurgică, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, alte activități extractive.

Cele mai mari scăderi ale câștigului salarial mediu net au fost de 6,5% în activități de editare, respectiv de 3,2% în fabricarea produselor din tutun.

”În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în sănătate și asistență socială (+1,1%). Câștigului salarial mediu net a scăzut în învățământ comparativ cu luna precedentă (-2,6% ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare), respectiv în administrație publică (-0,1%)”, a transmis INS.

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins